maanantai 13. huhtikuuta 2015

Lauri Jaalas: Professori Kuurron juttu - jännityskertomus Helsingistä

Alkuteos: 1950 (ilm.)
Ilmestymisaika: 1998 (ko.painos)
Sivumäärä: 171
Kustantaja: Seaflower Oy
ISBN: 952-444-137-3
Muoto: Nid.
Sarjamerkintä: Seaflower's Large Print Editions n:o 38
Peukku: q^^

*-Missä olitte eilen kello 15.30 ja 17.00 välillä? Tämän yksitoikkoisen, mutta erittäin kylmän kysymyksen Helsingin rikospoliisin murhaosaston päällikkö, komisario Linnoila oli joutunut tekemään aamun kuluessa monta kertaa. Jo eilen illalla nimittäin oli tehty ilmoitus, että tunnettu ja tunnustettu tähtitieteilijä, professori Svante Kuurto, joka juuri oli lehtitietojen mukaan saanut valmiiksi lopulliset laskelmansa tähtisumujen nopeuksista, niiden suhteesta maan liikkeisiin ja auringon rataan, oli murhattu omassa työhuoneessaan. Ei kai siis suinkaan ollut ihme, että itse poliisikomentaja oli määrännyt komisario Linnoilan suorittamaan kaikki kuulustelut ja johtamaan rikoksen tutkimista.*Tämä isotekstisenä versiona ilmestynyt vanha dekkari oli ihan mielenkiintoista luettavaa. Varmaan kiinnostaa monia vanhempia lukijoita jo senkin takia, että on ensikerran julkaistu heidän nuoruudessaan. Iso teksti on sitten plussaa sen lukemisen helpottamisen kanssa.

Kirjan hahmot jäävät ehkä hieman etäisiksi lukijalle. Jotenkin tuli tuntu siitä, että kyseessä olisi kirja, joka kuuluu johonkin sarjaan, jossa komisario Linnoila seikkailee muutenkin. Kuitenkin selvät sarjaviittaukset puuttuvat... Tunne kuitenkin oli lukiessa kuin kirjailija olettaisi ja odottaisi lukijan tuntevan hahmoja jonkin verran.

Tapahtumat etenevät melko suorasukaisesti. Paljon tutkitaan sellaisella rennolla otteella ja nuoremmat konstaapelit uskaltavat ottaa pieniä riskejäkin. Kauheasti vinkkejä ei tarjoilla syyllisen metsästykseen, mutta kyllä niitä vähän kaivamalla löytyy. Monesti poliisitkin ovat "hakoteillä", mikä on vaihteeksi virkistävää. Hieman jäi harmittamaan se, että oikeastaan lopulliseen ratkaisuun ei lukija aivan täysin voi päästä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti