keskiviikko 16. syyskuuta 2015

Aino & Ville Tietäväinen: Vain pahaa unta

Alkuteos: 2013 (ilm.)
Ilmestymisaika: 2013 (ko.painos)
Sivumäärä: 47
Kustantaja: WSOY
ISBN: 978-951-0-39894-4
Muoto: Sid.
Peukku: q^^


*Jättiläispuput ajavat takaa metsässä! Hevosaitaus syttyy palamaan. isi on muuttunut pelkäksi ääriviivaksi. Poliisit vain laiskottelevat lepotuoleissaan, ja silmiin tungetaan inhottavaa sipulisilppua…


Vain pahaa unta on kuvakirjan ja sarjakuvan muotoon puettu kertomus, jossa lapsen painajaiset muuttuvat hellyttäväksi vuoropuheluksi unista ja lohdusta. Isi vakuuttaa, että unesta kertominen helpottaa aina.


Ville Tietäväinen on palkittu Sarjakuva-Finlandialla. Esikoiskirjailija Aino Tietäväinen (s. 2005) on hänen tyttärensä, jonka 3-6-vuotiaana näkemiin uniin tekijäparin yhdessä kirjoittma ja kuvittama teos perustuu.*


Jokainen on varmaan nähnyt pahaa unta joskus. Minä ainakin. Useammankin kerran. Siksikin nappasin tämän teoksen luettavaksi. Minulla kun ei ollut tapana kertoa uniani pois mielestä. Sen tavan olen oppinut vasta myöhemmin.


Kirjaan valitut unet ovat aika vauhdikkaita ja ne on kuvitettu tyylillä. On ihanaa, miten isän kuvituksen joukkoon on istutettu Ainon omia piirroksia. Unien kuvitukset ovatkin upeita. Sen sijaan sarjakuvana etenevä taustatarina on tyyliltään hivenen masentava. Ainakin pikkuisen Ainon ilme on aina masentuneen ja surullisen oloinen. Itseäni se alkoi ahdistaa.


Uniin on koetettu sijoittaa myös unikirjasta napattuja unien selityksiä. Harmillista vain, että selitykset on usein painettu niin, ettei niistä tahdo saada selvää. Minusta ainakin olisi kiva lukea mitä selityksiä mihinkin uneen voi liittyä. Nyt pitäisi miltei itse hankkia unikirja ja koettaa kurkkia selityksiä.

Vaikuttava ja kiinnostava teos. Kannattaa ehdottomasti oppia kertomaan unet pois!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti