maanantai 28. syyskuuta 2015

Ursula K. Le Guin: Rocannonin maailma

Alkuteos: Rocannon’s World (1966)
Suomentaja: Jyrki Iivonen
Ilmestymisaika: 2010 (ko.painos)
Sivumäärä: 180
Kustantaja: avain
ISBN: 978-951-692-804-6
Muoto: Sid.
Sarjamerkintä: Hain-sarja #1
Peukku: ^^b
Lukuhaaste 2015: Suositun kirjailijan ensimmäinen kirja (46/50)


*Mielikuvituksen mestari Ursula K. Le Guin on lumonnut monta lukijoiden sukupolvea. Klassikon aseman saavuttanut Rocannonin maailma (1966) on hänen esikoisteoksensa, joka aloitti Hain-romaanien sarjan. Sarjasta on aikaisemmin suomennettu teokset Pimeyden vasen käsi, Osattomien planeetta, Maailma, vihreä metsä sekä Kahdesti haarautuva puu.


Rocannonin maailma on seikkailu kaukaisella planeetalla. Inhimillisyys, rohkeus ja vapaudenhalu punnitaan, kun miehittäjä alistaa älykkäitä ihmisenkaltaisia olentoja.*


Vaikka kirja on aika lyhyt, mahtuu sen kansien väliin silti uskomattoman paljon. Ehdimme tutustua mielenkiintoisiin uusiin rotuihin ja heidän historiaansa sekä tapoihinsa, moniin kiintoisiin hahmoihin ja kokonaiseen maailmaan, joka on täysin erilainen omastamme. Maailma, jolla vielä ei ole nimeä on kaunis ja mystinen ja se onnistuu herättämään Liiton mielenkiinnon.


Le Guin punoo yhteen maailman, jossa on todellisuutta ja taikaa. Paikasta toiseen ei avaruudessa siirrytä nopeasti. Matkat ihmisiltä kestävät vuosia ilma-aluksissa, mutta vähitellen viestit ja tuho voivat liikkua hetkissä. Näin ihminenkin on voinut todellisuudessa olla olemassa jo 140 vuotta, vaikka näyttääkin 40-vuotiaalta.


Kirjan tyyli on runollinen ja kaunis. Sen tunnelma leppoinen. Tapahtumat eivät vyöry eteenpäin liiallisella vauhdilla vaan rauhallisillekin hetkille on aikaa. Koko ajan tapahtuu, mutta tapahtumat eivät ole pelkkää räiskintää ja vaaraa, vaan Rocannonin matkassa pääsemme tutustumaan maailmaan samaa tahtia hänen kanssaan. Lukija saa jakaa tämän tutkimusmatkailijan ilot ja surut. Rocannon on sympaattinen hahmo, josta vain huomaa pitävänsä. Eivätkä hänen toverinsakaan ole hassumpia, vaikkei syviä hahmoluotauksia olekaan luvassa. He ovat kuitenkin inhimillisiä ja rakastettavia.

Vaikka Rocannonin maailma aloittaakin Hain-romaanien sarjan, voi sen mainiosti lukea yksittäisenä teoksena. Tämän kirjan väliin mahtuu yksi tarina, yksi ja useampikin elämä. Varsinaisia viittauksia seuraaviin kirjoihin ei ole, joten ainakin itse voin vielä pantata seuraavan kirjan aloittamista ja lukea toisia alta pois. Le Guinin kirjojen mystisen kauniiseen maailmaan voin palata vähän myöhemmin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti