torstai 10. syyskuuta 2015

Anne Tyler: Päivälinen Koti-ikävän ravintolassa

Alkuteos: Dinner at the Homesick Restaurant (1982)
Suomentaja: Jussi Nousiainen
Ilmestymisaika: 1012 (ko.painos)
Sivumäärä: 335
Kustantaja: Otava
ISBN: 978-951-1-26346-3
Muoto: Nid.
Peukku: q^^


*Ezra näki äkkiä sielunsa silmin leveän, tyhjän jalkakäytävän, jota pitkin hänen perheensä eri jäsenet astelivat kasvot käännettyinä poispäin toisistaan.


Vaikka eläisi äidin kanssa samassa talossa nuoruutensa ja aikuisuutensa, voi potea silmitöntä koti-ikävää. Niin on käynyt Ezra Tullille.


Kerta toisensa jälkeen Ezra kutsuu äidin ja sisarukset yhteisen pöydän ääreen siinä toivossa, että ateria joskus saataisiin päätökseen ilman vihanpurkauksia. Että he joskus kokisivat aitoa yhteenkuuluvuutta. Mutta valheessa eläminen on jättänyt jälkensä sisaruksiin - voimakastahtoinen äiti on tahtoen tai tahtomattaan vaikuttanut perheen sisäisiin suhteisiin.*


Kirjassa käydään lävitse yhden perheen tarina vanhempien avioliitosta aina toisen hautajaisiin asti. Mukaan mahtuu niin lasten taapero-vaihe, kuin heidän kouluvuotensa, avioliittonsa ja vieläpä heidän lapsiensakin nuoruutta. Kyseessä on siis kirja, joka porautuu useampaankin sukupolveen ja siihen, miten ne vaikuttavat toisiinsa.


Kirjassa seurataan elämää useammankin perheenjäsenen kautta. Vuoronsa “valottaa” tapahtumia saavat Ezran itsensä lisäksi tämän äiti Pearl, sisar Jenny, veli Cody ja veljenpoika Luke. Jokainen heistä avaa perheen tarinaa omalta kannaltaan ja joskus samakin tapahtuma saattaa saada uuden perspektiivin eri vinkkelistä katsottuna. Tämä jättää lukijan toisinaan pohtimaan, mikä olikaan totuus tapahtumista? Jokainen kertojista kun tuntuu näkevän totuudet hieman toisenlaisina…


Sanoisin, että kirja on melko raskas. Se on kirjoitettu jokseenkin toteavaan sävyyn, jopa hieman synkistelevästi. Minusta se on jopa aika iloton ja masentava. Tuntuu, että perheellä menee aina enemmän tai vähemmän huonosti ja etteivät heidän odotuksensa ja toiveensa paremmasta tule koskaan onnistumaan. Eiväthän he tunnu saavan edes yhtä päivällistä onnistumaan ilman riitaa ja kiistaa.

Päivällinen Koti-ikävän ravintolassa on hidaslukuinen ja pohdintoja herättävä kirja. Siinä ajan ja totuuden perässä pysyminen on hankalaa. Tämä kirja vaatii keskittymistä ja oikeanlaista asennetta lukemiseen. Suosittelen ottamaan kaveriksi iloisemman kirjan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti