keskiviikko 2. syyskuuta 2015

Cecelia Ahern: Yllätysvieras

Alkuteos: If You Could See Me Now (2005)
Suomentaja: Terhi Leskinen
Ilmestymisaika: 2007 (ko.painos)
Sivumäärä: 424
Kustantaja: Gummerus
ISBN: 978-951-20-7403-7
Muoto: Sid.
Peukku: ^^b
Lukuhaaste 2015: Kirja, jonka kirjoittaja oli alle 25-vuotias, kun kirja julkaistiin  (41/50)


*Sisustussuunnittelija Elizabeth Egan tähtää täydellisyyteen niin huonekaluvalinnoissa kuin elämässäkin. Tiukka itsekontrolli pitää etäällä ikävät lapsuudenmuistot.


Supersiivoa elämää sotkee hulttiosisko Saoirse, joka on lykännyt kuusivuotiaan Luke-poikansa Elizabethin huomaan.


Eräänä päivänä Elizabethin ja Luken kotiin tupsahtaa Ivan-niminen mies, joka saa Elizabethin löytämään elämästä aivan uusia ulottuvuuksia, kuten ilon, naurun ja hauskanpidon.


Mutta kuka tai mikä tyhjästä ilmestynyt Ivan on miehiään? Uskaltaako Elizabeth avata sydämensä tälle kummallisen rakastattevalle muukalaiselle?


Yllätysysvieras on lämmin, oivaltava ja hykerryttävä tarina ystävyydestä, luottamuksesta ja ihmisten kyvystä muuttua.*


Ahern osaa todella kirjoittaa kirjoja, jotka saavat hyvälle mielelle. Niissä on hauskoja oivalluksia ja ne muistuttavat pienten asioiden tärkeydestä. Ne koskettava ja liikuttavat ja saavat nauramaan ja itkemään. Niissä tuntuu aina olevan joku koukku ja joku viesti. Pieneen romantiikkaan sidottuja elämänohjeita.


Tarina etenee niin Elizabethin kuin Ivaninkin silmin. Lisäksi osa kirjasta on kerrottu ulkopuolisen kertojan kautta. Vaihdokset eivät kuitenkaan tuota mitään ongelmaa seurata itse tilannetta. Ne pikemminkin avaavat kertomusta enemmän ja paljastavat henkilöistä uusia asioita tai antavat uuden näkökulman asioihin.


Henkilöhahmot ovat sympaattisia ja helposti pidettäviä. Ainakin siis osa heistä. Joistain hahmoista ei tunnu pitävän sitten millään, mutta vähitellen heistä paljastuu uusia piirteitä ja lopussa odottaa muutamakin iso yllätys! Osa hahmoista taas on ehkä hieman epärealistisia, mutta toisaalta tässä tapauksessa se on ehkä ihan suotavaa - he kun ovat mielikuvitusystäviä!

Mainio kirja muutoksen ja ystävyyden voimasta. Itse kunkin on hyvä muistaa se, ettei asioita pidä ottaa liian vakavasti vaan elämässä pitää osata hullutella ja pitää hauskaa. Koskaan ei pitäisi kadottaa taitoa leikkiä ja tempautua mukaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti