lauantai 25. helmikuuta 2017

Antonio Hill: Kauniit kuolemat

Alkuteos: Los Buenos Suicidas (2012)
Suomentaja: Taina Helkamo
Ilmestymisaika: 2013 (ko.painos)
Sivumäärä: 413
Kustantaja: Otava
ISBN: 978-951-1-27082-9
Muoto: Sid.
Sarjamerkintä: Héctor Salgado #2
Peukku: q^^
Sopisi lukuhaasteeseen ainakin: 6, 23, 24, 40 ja 47

*Komisario Salgado saa jälleen huomata, että kiillotettu kuori kätkee harvoin mitään kaunista.

Barcelonan kesän hikinen tunnelma on vaihtunut talven kosteaan kylmyyteen. Komisario Héctor Salgadon ex-vaimo Ruth on edelleen kateissa, ja äitiyslomalle jäänyt Leire Castro alkaa selvitellä katoamistapausta.

Héctor Salgado tutkii itsemurhilta vaikuttavia kuolemia, joiden uhrit ovat työskennelleet samassa barcelonalaisessa kosmetiikkayrityksessä. Mitä piilee yrityksen silotellun pinnan alla?

Salgado saa viettää monta unetonta yötä ja polttaa lukuisia savukkeita ennen kuin likainen vyyhti alkaa kiertyä auki.*Vahingossa nappasin lukuun sarjan toisen osan. Tämä ei kuitenkaan lukemista suuremmin haitannut. Kirjan tapaus on yksittäinen ja henkilöhahmojen taustoista ja heidän välisistään suhteista kerrotaan riittävästi, jotta lukeminen sujuu. Alkuun tosin jotain tärkeitä tietoja tunnuttiin vähän “pihtaavan”, mutta paljastuivat ne sitten lopulta.

Komisario Saldago tiimeineen on mukavan persoonallisen oloinen herra. Hänessä on jotain kiintoisaa, että varmaan tuo ensimmäinen osa sarjaa pitää lukaista jossain välissä. Mukavaksi asian tekee se, että hänen vastaparikseen on asetettu melkoisen kovapäisiä naisia. Ja lisäksi näiden yksittäisten tapausten takana tuntuu olevan jotain paljon tulen arempaa… Joten siis sitä kolmattakin osaa odotellessa.

Kirjassa seuraillaan tapahtumia niin poliisin kuin lukuisten epäiltyjenkin kantilta. Jonkin verran minua ärsytti se, että vaikka seurattiin tapahtumia epäillyn kannalta, niin niissäkin pätkissä tapauksen langat ja salaisuudet pidettiin visusti hyppysissä. Syyt ja menneisyys paljastuvat todella hitaasti ja lähes kiskomalla. Ja kuitenkin kaikesta hitailusta ja venkoilusta huolimatta kirjassa ja tarinassa on jotain viehättävää.

Kauniit kuolemat on leppoisa, kiintoisia rikoksia ja henkilöhahmoja sisältävä teos, jossa useampi kerros kietoutuu toisiinsa luoden maailman, jonka parissa lukija viihtyy.  Sarja vaikuttaisi mainiolta tuttavuudelta niille, jotka pitävät perinteisemmistä jännäreistä. Sellaisista, joissa ei turhia räiskitä menemään, vaan keskitytään myös pohtimaan asioita.


Ps. Lukuhaasteen suorittajille: Kirjailija on koulutukseltaan psykologian lisensiaatti ja on toiminut pitkään englanninkielisen kaunokirjallisuuden kääntäjänä. Hän julkaisee espanjaksi nimellä Toni Hill, joten ehkä tämä käynee myös "taiteilijanimestä".

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti