maanantai 6. helmikuuta 2017

Dancing with mr Darcy

Alkuteos: Dancing with mr Darcy : stories inspired by Jane Austen and Chawton House Library (2009)
Toimittaja: Sarah Waters
Ilmestymisaika: 2009 (ko.painos)
Sivumäärä: 246
Kustantaja: Honno
ISBN: 978-1-906784-08-9
Muoto: Nid.
Peukku: q^^
Huom: Novellikokoelma vuoden 2009 Jane Austen novellikilpailun voittoteksteistä
Lukuhaaste 2017: 9. Toisen taideteoksen inspiroima kirja (6/50)
Sopisi lukuhaasteeseen ainakin: 6, 16, 18, 25, 35 ja 47

*Wouldn’t every girl like to go dancing with Mr Darcy?

From Jane Austen’s Regency readers to fans of television’s wet-shirted romantic, there have been thousands if not millions of us who’ve hankered after a hero to match the eponymous Mr Darcy. The 20 original stories in this collection have been inspired by the novels and characters of Jane Austen, or Chawton House, a place she knew and loved - a fertile playground for the writerly imagination…*Kirjan nimi houkutti minua tarttumaan tähän teokseen. En tunnusta olevani suuri herra Darcyn fani, tai mikään intohimoinen Austen-fani muutenkaan. Minua vain kiehtoi saada selville, miten Austen ja hänen tuotantonsa on innoittanut muita. Odotin kovasti, millaisia novelleja kokoelmassa on tarjota.

Nämä 20 novellia ovat melko erilaisia. Osa on oikeasti hyviä ja mielenkiintoisesti kirjoitettuja ja niiden innoitus on selvä. Osa on epäselvempiä ja paria pidän itse jopa huonohkoina. Onneksi jokaisen loppuun on kirjoittaja itse saanut selittää lyhyesti inspiraationsa novelliinsa. Muuten ainakin parin inspiraatio olisi ollut minulta hukassa.

Kokoelman tekstien taso on keskimääräisesti tyydyttävä. Joidenkin lukemisesta suorastaan nauttii ja niissä on ihanan tuoreita ajatuksia. Mitään ryntäystä tanssilattialle Darcyn kanssa ei kuitenkaan ole luvassa. Suurin osa novelleista nimittäin käsittelee Austenin tekstejä ja hahmoja ulkopuolelta ja modernistakin näkökulmasta. Austenin tuotannon ja historian vaikutus kaikkiin teksteihin on kuitenkin todistettavissa.

Uskoisin, että suurimmat Austenin fanit pitävät tästä teoksesta. Ellei se sitten heistä ole liian rohkea.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti