tiistai 28. helmikuuta 2017

Henry Gilbert: Robin Hood


Alkuteos: Robin Hood and the Men of the Greenwood (1912)
Kuvittaja: ?
Ilmestymisaika: 1994 (ko.painos)
Sivumäärä: 288
Kustantaja: Wordsworth Editions Limited
ISBN: 1-85326-127-0
Muoto: Nid.
Sarjamerkintä: Wordsworth Classics
Peukku: q^^
Lukuhaaste 2017: 21. Sankaritarina (10/50)
Sopisi lukuhaasteeseen ainakin: 5, 22, 29, 32, 34, 35, 38, 41 ja 47

*Robin Hood is the best-loved outlaw of all time. In this beautifully illustrated edition, Henry Gilbert tells of the adventures of the Merry Men of Sherwood Forest - Robin himself, Little John, Friar Tuck, Will Scarlet and Alan-a-Dale, as well as Maid Marian, good King Richard, and Robin’s deadly enemies Guy of Gisborne and the evil Sheriff of Nottingham.*Kaikille varmaan on enemmän tai vähemmän tuttu Robin Hoodin tarina. Jos ei muuten, niin ainakin Disneyn piirretystä. Tai lukuisista erilaisista elokuvasovituksista, jotka ovat muuttaneet tapahtumia enemmän tai vähemmän. Itselleni ainakin on näin. Siksi olikin mielenkiintoista tarttua tähän klassikkoon ja lukea mitä “todella” tapahtui.

Kirjassa moni asia selvisi ja siinä on monia tapahtumia, joita ei ole missään elokuvassa käsitelty. Tai en ainakaan niitä muista. Monia kirjan tapahtumia on muokattu ja sovellettu elokuviin paremmin sopiviksi ja joitain hahmoja on kokonaan niistä poistettu. Samalla kuitenkin ihmettelen, miten elokuvista on saatu niinkin toiminnan täytteisiä. Kaiken kaikkiaan Robin Hoodissa kun ei oikein tunnu tapahtuvan kamalasti mitään. Hänen kepposensa ja tekonsa tapahtuvat hitaasti ja vähitellen ja vaikka moni vihulainen kuoleekin nuoleen, on vauhti melkoisen hidasta. Mutta onhan tarinoissa sitä jotain, mistä ammentaa.

Parasta tässä lukukokemuksessa oli ehkä kuitenkin kieli. Vanha englanti on persoonallista ja rytmikästä ja siinä pysyy kohtalaisen helposti kärryillä. Sitä on hauska lukea. Kannattaa siis jo kielen takia tarttua tähän klassikkoon. Ymmärtämistä helpottaa se, että seikkailut ovat ainakin niistä elokuvista tuttuja.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti