perjantai 3. helmikuuta 2017

Taru & Tarmo Väyrynen: Kuuman tuulen aika

Alkuteos: Kuuman tuulen aika (1996)
Ilmestymisaika: 2016 (ko.painos)
Sivumäärä: 158
Kustantaja: e-kirja omakustanteena
ISBN: 978-952-68493-7-9
Muoto: e-kirja
Sarjamerkintä: Vuorileijonan varjo #1
Peukku: q^^
Huom: Sarja oli aluksi trilogia, mutta on sittemmin laajentunut
Sopisi lukuhaasteeseen ainakin: 5, 6, 21, 31 ja 47


*Sirpin rauhalliseen saarivaltakuntaan hyökkäävät sotaisen Vuorimaan joukot, ja Sirpin hallitsijan tytär Tessi ystävineen joutuu miettimään, saako väkivaltaa vastaan puolustautua väkivallalla.*


Muistan kun luin Kuuman tuulen ajan ensimmäisen kerran ollessani samoja ikiä kirjan nuorten sankareiden kanssa. Silloin aikoinaan kirja teki minuun hyvin suuren vaikutuksen. Rakastin sitä ja sen hahmoja. Tarinaa ja kieltä. Se oli opastamassa minua fantasian ja mielikuvituksen maailmaan ja antoi minulle todella paljon. Noista ajoista on nyt reilut 15 vuotta ja minä olen kasvanut ja muuttunut. Jotkin asiat eivät silti muutu.


Väyryset ovat luoneet vakuuttavan katraan nuoria sankareita, joista löytyy varmasti jokaiselle jotain. Tämä sarjan ensimmäinen osa nostaa keskiöön nuoren Tessin, Sirpin hallitsijan tyttären, joka joutuu kokemaan menetyksiä ja löytämään paikkansa maailmassa, joka ei olekaan niin rauhaisa kuin hän on toivonut. Onneksi hänellä on ystävänsä, päättäväinen ja rohkea Lis, parantaja Ramu, lapsena Sirpiin adoptoitu Kare ja tämän kasvattiveli Ake. Nuorilla sankareilla on omat unelmansa ja toiveensa, mutta he ovat kaikki valmiita uhraamaan itsensä koko kansan edestä. Heihin on varsin helppo kiintyä, jopa näin aikuisena. Olkoonkin, että näin vanhempana heidän unelmansa ja luonteensa ovat ehkä hivenen liian yksinkertaisia.


Kirjan kieli on suoraa ja luettavaa. Olen aina pitänyt siitä, miten tämä kirjailijakaksikko käyttää sanaa. He osaavat lähentää tapahtumat ja henkilöt lukijalle. Lasten ja nuorten on helppo päästä tekstiin mukaan, sillä se etenee tasaisesti ja mukavan vauhdikkaasti. Aikuisempi lukija saattaa tosin joutua huomaamaan, että teksti on suunnattu juuri nuorille. Se on nykyiseen omaan makuuni hivenen liian “lapsekasta”. Ymmärrän silti hyvin sen, miksi pidin kirjasta niin paljon nuorena.


Kuuman tuulen aika aloittaa Vuorileijonan varjo -sarjan, jonka aikana seuraamme ensin Tessin ja tämän ystävien vaiheita jatkaen sitten pidemmälle uusien sankareiden kanssa. Sarjan teemoina ovat kasvu nuoresta kohti aikuisuutta, oman tiensä ja paikkansa löytäminen ja oikeudenmukaisuus. Tarkoitukseni on lueskella tämä sarja vähitellen uudelleen, sillä se on jatkunut niistä kirjoista eteenpäin mitä olen lukenut. Tämä on yksi tämän vuoden omista lukuprojekteistani. Suosittelen lämpimästi tutustumista tähän sarjaan. Uskon, että se on oikein lähestyttävissä oleva myös vähän vähemmän lukeneille, sillä kirjat eivät ole kovin pitkiä ja niissä tapahtuu koko ajan. Vaikka osa sankareista on naisia ja tapahtumia seurataan myös heidän kantiltaan, on taisteluita ja jännitystä luvassa sen verran, että myös pojat viihtyvät.

2 kommenttia:

  1. Olipa hyvä ja nasakka arvio. Täytyy lukea nuo muutkin, mitä olet tehnyt tästä sarjasta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitoksia! Luin alkuperäisen trilogian ensimmäisen kerran ollessani itse samoja ikiä Tessin kanssa. Tavallaan kasvoin näiden kirjojen kanssa ja rakastuin todella niiden maailmaan. Nyt oli ihana palata niiden pariin, sillä enhän tietenkään voi noita uusimpia lukea ilman, että muistaisin mitä aikaisemmin on tapahtunut.

      Poista