keskiviikko 15. helmikuuta 2017

Taru & Tarmo Väyrynen: Tähtien kosketus

Alkuteos: Tähtien kosketus (1997)
Ilmestymisaika: 2016 (ko.painos)
Sivumäärä: 156
Kustantaja: e-kirja versio omakustanteena
ISBN: 978-952-68493-6-3
Muoto: e-kirja (EPUB)
Sarjamerkintä: Vuorileijonan varjo #3
Peukku: ^^b
Huom: Alkuperäinen sarja oli trilogia, joka on sittemmin laajentunut.
Sopisi lukuhaasteeseen ainakin: 5, 6, 12, 20, 21, 31, 38 ja 47

*Rotaa sotajoukkoineen aikoo alistaa koko tunnetun maailman valtaansa. Tessi pysäyttää hänen voittokulkunsa asettumalla itse vaaraan, ja kohtaa väkivaltaisen kuoleman. Tessin muisto kuitenkin elää ihmisten mielissä ja ohjaa heitä.*Peilaan jälleen muistoihini ensimmäisestä lukukerrasta. Muistaakseni silloin tämä alkuperäisen trilogian osa oli ehkä kaikkein tylsin. Nyt taas pidin siitä huomattavasti enemmän kuin aikaisemmin. Teemoiltaan Tähtien kosketus on nimittäin ehkä astetta vakavampi kuin trilogian kaksi aikaisempaa osaa.

Tällä kertaa nuoret sankarit päätyvät polttavan kuumaan Autiomaahan, jossa yhden klaanin päällikkö pyrkii alistamaan valtansa alle ensin toiset klaanit ja sitten ilmeisestikin koko tunnetun maailman. Valtaan tämä kiivas päällikkö Rotaa on päässyt juonittelun ja Metallin jumalan (raha) papiston avulla. Vallantavoittelu ja rahan mahti ovatkin yksi kirjan teemoista. Samoin kuin ihmisten välinen tasa-arvo. Autiomaa kun on täynnään orjia, joiden oloja nuoret pyrkivät myös parantamaan taistellessaan ilkimyksiä vastaan. Monesti kun maksamalla palkkaa, saa paljon parempia tuloksia kuin orjuudella… Kirjan teemat ovat siis nykypäivänäkin varsin ajankohtaisia.

Pidän myös siitä, että tässä trilogian viimeisessä osassa - vaikka Tessi yhä onkin se ykkössankari - saavat huomiota aikaisemmin syrjemmälle jääneet Ake ja Malee, sekä myös muutama muu uusi ja kiintoisa hahmo. Ake ja Malee kun edustavat “vähemmistöjä”, joiden olemassaolosta mielellämme vieläkin vaikenemme. He kuitenkin omilla toimillaan osoittavat, että monesti nämä “poikkeusyksilöt” voivat olla pohjimmiltaan parempia ihmisiä kuin “normaalit”.


Kaiken kaikkiaan pidän kovasti tästä Vuorileijonan varjon alkuperäisestä trilogiasta. Se on kokonaisuutena hieno kasvutarina nuoruudesta kohti aikuisuutta ja ymmärrystä maailmasta. Se käsittelee vaikeitakin asioita suoraan ja peittelemättä, laittaa pohtimaan ja auttaa ymmärtämään. Suosittelen lämpimästi tutustumista koko sarjaan, sillä se on hyvin ihmisläheinen ja kauniisti kirjoitettu. Soveltuu myös näin vanhemmallekin lukijalle. Ainakin jos osaa asettautua oikeaan mielialaan. Itse luin näitä omina iltasatuinani.

1 kommentti:

  1. Olet oikeassa siinä, että vasta tässä osassa trilogian teemat syvennetään, ja olet nähnyt ne juuri niin kuin oli tarkoitus. Hieno arvio!

    VastaaPoista