maanantai 3. huhtikuuta 2017

Charles Osborne (Agatha Christien näytelmästä): Seitti

Alkuteos: Spider’s Web (1954 näytelmä, 2000 sovitus)
Suomentaja: Kirsti Kattelus
Ilmestymisaika: 2001 (ko.painos)
Sivumäärä: 206
Kustantaja: WSOY
ISBN: 951-0-25616-1
Muoto: Sid.
Peukku: ^^b
Huom: sovitettu Agatha Christien näytelmästä
Sopisi lukuhaasteeseen ainakin: 9, 23, 24, 34 ja 47


*Diplomaatinrouva Clarissa Hailsham-Brownilla on ongelma: tapahtumat ovat ryöstäytyneet käsistä, ja niinpä hänen olohuoneessaan lojuu miehen ruumis. Siitä hänen on päästävä eroon ja äkkiä sittenkin, sillä aviomiehen on määrä tuoda vieraaksi tärkeä poliitikko. Ovela suunnitelma punotaan kaiken peittämiseksi, mutta yllätykset eivät suinkaan lopu tähän.


Seitti on kolmas Agatha Christien jännitysnäytelmä, joka on sovitettu romaaniksi.*


Tämä sovitus on minusta oikein onnistunut. Tapahtumat ovat näytelmämäisen tiiviisti paketissa, jännitys on koko ajan yllä ja tarjolla on kutkuttavia yllätyksiä ja huumoriakin. Hahmot ovat kiinnostavia ja heidän luonteistaan saa nopeasti kiinni. Heissä on eloa ja eroa, joka on selvästi peräisin näyttämöversiosta. Hyvä niin. He eivät ole liian monimutkaisia.

Pidin tästä sovituksesta. Se on mielestäni hyvin onnistunut, vaikka joissain kohdissa onkin havaittavissa pienoista kankeutta. Aivan kuin kaikki kohdat eivät olisi taipuneet yhtä sujuvasti kirjalliseen muotoon. Kaikin puolin kuitenkin oikein mukavaa luettavaa, jonka ahmaisee miltei yhdeltä istumalta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti