tiistai 25. huhtikuuta 2017

Chevy Stevens: Kadonnut

Alkuteos: Still Missing (2010)
Suomentaja: Jaakko Kankaanpää
Ilmestymisaika: 2012 (ko.painos)
Sivumäärä: 362
Kustantaja: Bazar
ISBN: 978-952-5637-53-3
Muoto: Sid.
Peukku: ^^b
Lukuhaaste 2017: 42. Esikoisteos (23/50)
Sopisi lukuhaasteeseen ainakin: 5, 17, 20, 21, 23, 24, 47 ja 50

*Sen piti olla ihan tavallinen asuntonäyttö. Taloa katsomaan tullut mies oli charmantti ja luotettavan oloinen. Siitä kuitenkin alkoi painajainen, jonka karmivuudella ei ole rajaa.

Annie O’Sullivan on menestyvä kolmikymppinen kiinteistönvälittäjä, jolla on hurmaava poikaystävä, kaunis koti ja kiltti koira. Annien elämä suistuu raiteiltaan, kun asuntonäyttöön tullut mies sieppaa hänet. Mies pitää Annieta vankina syrjäisessä vuoristomökissä ja pakottaa tämän toteuttamaan kieroutuneita fantasioitaan. Väkivallan ja nöyryytyksen täyttämät päivät muuttuvat viikoiksi ja viikot kuukausiksi, eikä apua kuulu. Annien painajainen on vasta alkanut.

Kadonnut on hyytävä psykologinen trilleri, joka puistattaa ja koukuttaa. Ei heikkohermoisille.*


Kadonnut yllättää positiivisesti. Se on kerrottu muistelmana, jossa Annie itse avautuu kokemuksistaan nimettömäksi ja muutenkin melko persoonattomaksi jäävälle terapeutilleen. Hän kertaa rehellisen suorasti tapahtumia sieppauksestaan, ajastaan mökissä kuin myös ajasta vapauduttuaan. Hän kertoo kuinka elämä lähtee hitaanlaisesti käyntiin järkyttävien kokemusten jälkeen. Tämä terapeutille avautuminen luo kirjaan hyvän jännitteen, se on erilaista ja viehättävää kerrontaa. Olkoonkin, että jotkut Annien käyttämät ilmaukset alkoivat jossain vaiheessa tulemaan korvistani ulos. Niin paljon hän niitä käytti. Toisaalta tekstin puheenomaisuus on luontevaa ja raikasta.

Kirjan henkilöistä saa aika yksipuoliset kuvat, mutta se johtuu vain Annien rajoittuneesta tietämyksestä. Hän kertoo asiat kuten ne itse näkee ja kokee. Näin ollen ihmisetkin ovat sellaisia, millaisiksi Annie ne kuvailee. Kirjan keskiössä onkin siksi juuri Annie itse. Se, millainen ihminen hän oli ja millaiseksi hän sieppauksen ja vankeuden aikana muuttui. Mutta myös se, millaiseksi ihmiseksi hän on vähitellen muuttumassa tapahtumien vähitellen selvitessä…

Kirjana Kadonnut on koukuttava ja järkyttävä. Se käsittelee todella vaikeaa aihetta antaen siihen inhimillisen ja lähestyttävän näkökannan. Annieta on helppo ymmärtää. Kirjassa on muutama yllättävä käänne, jotka tekevät siitä vielä julmemman kuin mitä aihe itsessään jo on. Tämä kirja ei todellakaan sovellu kaikkein herkimmille lukijoille. Sen verran se menee ihon alle ja pintaa syvemmälle. Muille suosittelen tätä esikoisteosta todella lämpimästi. Minut se nappasi mukaansa ja piti otteessaan loppuun asti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti