torstai 28. syyskuuta 2017

Anne Leinonen: Metsän äiti

Alkuteos: Metsän äiti (2017)
Ilmestymisaika: 2017 (ko.painos)
Sivumäärä: 208
Kustantaja: Atena
ISBN: 978-952-300-304-0
Muoto: Sid.
Peukku: ^^b
Lukuhaaste 2017: 26. Sukutarina (2: 29/50)
Sopisi lukuhaasteeseen ainakin: 5, 6, 20, 24, 39, 45, 47 ja 49

*Suolle surmattu tyttö. Mökkiinsä palanut mies. Metsä, joka hengittää.

Vihainperän käkkyrät männyt ovat sukupolvien saatossa nähneet paljon. Kun Riina palaa vuosien jälkeen töihin kotiseudulleen, hän törmää rauhallisen maalaiskylän sinnikkääseen vaikenemiseen. Onko nuoren naisen surmaaja yhä vapaana, ja miksi Riinan valvepainajaisissa toistuu yhä uudestaan kuva mökkiinsä palavasta miehestä? Kun naapurin kellarista löytyy kuollut mies, Riinan on pakko alkaa tutkia Vihainperän menneisyyttä. Hänen on selvitettävä, miten hänen hulluksi tullut äitinsä liittyy näkyihin - ja onko hän itse vaarassa.

Metsän äiti on kertomus suvun painolastista, sovituksesta ja uhrista, joka on aina maksettava.*Kirjassa seuraillaan maailmaa pääasiassa Riinan kannalta. Hänen tahdissaan seurataan tapahtumia nykyajasa ja väliin hän saa näkyinä muistoja ja tulevaisuutta, aavistuksia. Näiden turvin hän koettaa rakentaa kokoon yhtenäistä kuvaa, selvittää salaisuuden, jonka suvun naiset ovat kätkeneet. Lukijalle näytetään kuitenkin maailmaa myös suvun aikaisempien naisten vinkkelistä, Riinan lapsuudesta, ajasta josta hän ei muista juuri mitään.

Metsän äiti ammentaa voimaa vanhasta suomalaisesta uskomusperinteestä, naisten ja metsän voimasta ja yhteistyöstä. Se esittää kiehtovan maailman eri todellisuuksineen, kauniine kuvineen ja uhreineen. Lahjoineen, joista on aina maksettava hinta. Eikä hinta ole aina se, miksi sen on olettanut.

Leinosen tyyli kirjoittaa on koukuttava. Se on helppolukuinen ja tarttuva. Kuin huomaamatta lukija ui sisään tekstiin, antaa sen temmata mukaansa ja kuljettaa mihin ikinä se viekään. Vaikkei henkilöhahmoja avata paljoa, eivät he jää täysin etäisiksi. Heistä kiinnostuu ja haluaa tietää lisää. Eikä lopulta edes harmita, vaikka kaikki salaisuudet eivät paljastukaan. Maailmassa, ja varsinkin metsässä on niin paljon salaperäistä, jota ihmisen ei kuulukaan ymmärtää kokonaan...

2 kommenttia:

  1. Vahva suositus tällä kirjalle! Yksi vuoden suurimpia positiivisia yllätyksiä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen samaa mieltä. Kirja todella yllätti positiivisesti.

      Poista