perjantai 15. syyskuuta 2017

Helena Waris: Vuori

Alkuteos: Vuori (2014)
Ilmestymisaika: 2014 (ko.painos)
Sivumäärä: 317
Kustantaja: Otava
ISBN: 978-951-1-27934-1
Muoto: Sid.
Peukku: ^^b
Lukuhaaste 2017: 13. Kirja “kertoo minusta” (2: 22/50)
Sopisi lukuhaasteeseen ainakin: 5, 9, 31, 44, 47 ja 50

*”Kuinka monta heitä oikein on?
Pitääkö minun laskea itseni mukaan?
Kuinka monta meitä on?”

Kaupungin keskellä piilotellut vuori on paljastumassa, ja Lif saa erikoisen käskyn - lähteä ylös vuorelle ja lähteä heti, sillä hänelle annetaan mahdollisuus paeta tulossa olevaa katastrofia. Uskoako uskomattomaan ja suunnata huipulle, jonne yhdenkään ihmisen ei tiedetä vielä kiivenneen?

Vuori vie hengästyttävälle matkalle synkän kaupungin alla risteileviin katakombeihin, vuoren rinteellä odottavaan eriskummalliseen hotelliin ja pilvien takaa paljastuviin maisemiin.

Helena Waris on huiman taitava kertoja, jolta ovat aiemmin ilmestyneet romaanit Uniin piirretty polku, Sudenlapset ja Talviverinen.*Minun on pitänyt lukea Vuori jo muutaman vuoden ja vasta nyt sain aikaiseksi. Mutta odottaminen kannatti. Ainakin minä koukutuin.

Vuori on nopeasti etenevä ja tiivis romaani, jossa tapahtumien syyt ja seuraukset alkavat selviämään vasta lähempänä loppua. Lukija on oikeastaan koko ajan yhtä tietämätön kuin Lif, kirjan melko tuntemattomaksi jäävä minäkertoja. Kuitenkin kirjan sivuille on piiloteltu vihjeitä ja viittauksia siihen, mitä oikein onkaan menossa. Ne tarkkaavainen lukija saattaa huomata, mutta sitten onkin toinen juttu miten ne osaa tulkita.

Vauhtia, epäluuloa, jännitystä ja orastavia tunteita. Niitä tarjoaa tämä nuortenkirja, joka ammentaa voimaa ja ideaa vanhoista mytologioista kiehtovalla tavalla. Kirjan kieli on miellyttävää luettavaa ja tarinan maailmaan on äärettömän helppo vajota.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti