torstai 14. syyskuuta 2017

J. R. R. Tolkien: Beren and Lúthien

Alkuteos: Beren and Lúthien (2017)
Toimittaja: Christopher Tolkien
Kuvittaja: Alan Lee
Ilmestymisaika: 2017 (ko.painos)
Sivumäärä: 288
Kustantaja: HarperCollinsPublishers
ISBN: 978-0-00-821419-7
Muoto: Sid.
Sarjamerkintä: Keskimaa
Peukku: q^^
Lukuhaaste 2017: 49. Vuoden 2017 uutuuskirja (2: 21/50)
Sopisi lukuhaasteeseen ainakin: 5, 17, 20, 21, 31, 32, 35, 38, 41 ja 47

*The tale of Beren and lúthien was, or became, an essential element in the evolution of The Silmarillion, the myths and legends of the First Age of the World conceived by J. R. R. Tolkien. Returning from France and the Battle of the Somme at the end of 1916, he wrote the tale in the following year.

Essential to the story, and never changed, is the fate that shadowed the love of Beren and Lúthien: for Beren was a mortal man, but Lúthien was an immortal Elf. Her father, a great Elvish lord, in deep opposition to Beren, imposed on him an impossible task that he must perform before he might wed Lúthien. This is the kernel of the legend; and it leads to the supremely heroic attempt of Beren and Lúthien together to rob the greatest of all evil beings, Melkor, called Morgoth, the Black Enemy, of a Silmaril.

In this book Christopher Tolkien has attempted to extract the story of Beren and Lúthien from the comprehensive work in which it was embedded; but that story was itself changing as it developed new associations within the larger history. To show something of the process whereby this ‘Great Tale’ of Middle-earth evolved over the years, he has told the story in his fatheräs own words by giving, first, its original form, and then passages in prose and verse from later texts that illustrate the narrative as it changed. Presented together for the first time, they reveal aspects of the story, both in event and in narrative immediacy, that were afterwards lost.*Berenin ja Lúthienin taru on yksi kauneimmista, mitä Silmarillion pitää sisällään. Se on rakkaustarina, joka on varmastikin tuttu lähes kaikille fantasian ystäville. Se on tarina, joka saa uskomaan ja toivomaan, mutta myös kaipaamaan. Siksi olikin mielenkiintoista päästä lukemaan sitä, kuinka taru on kehittynyt Tolkienin teksteissä. Sääli, ettei hän itse ehtinyt sitä loppuun asti työstämään, sillä vaikka hänen poikansa onkin tehnyt loistavaa työtä, emme voi olla ikinä täysin varmoja siitä, mikä olisi ollut lopullinen ratkaisu.

Tässä kirjassa on esitetty Berenin ja Lúthienin tarinaa niin tekstein kuin runoin ja tarun kehitys on melkoinen. Olin itse ainakin hyvin yllättynyt siitä, miten Berenin historia ja olemus muuttuvat. Kiintoisaa on myös joidenkin ensimmäisissä versioissa esiintyneiden hahmojen katoaminen kokonaan, tai muuttuminen hyvinkin toisenlaisiksi.

Sanoisin, että tämä kirja uppoaa hyvin Tolkien faneihin, mutta ehkä aiheeseen vähemmän perehtyneille se voi olla hankalatajuinen. Ainakin minusta Christopher Tolkien on olettanut, että lukija suunnilleen tuntee Keskimaan historiaa ja sen legendoja. Myös pitkällinen ja pohtiva perehtyminen varsin pieneen alueeseen Keskimaan historiaa voi olla liikaa joillekin. Niille, jotka rakastavat tätä rakkaustarinaa, sen kehityksen lukeminen on antoisaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti