sunnuntai 24. syyskuuta 2017

Rogues

Alkuteos: Rogues (2014)
Toimittajat : George R. R. Martin & Gardner Dozois
Ilmestymisaika: 2014 (ko.painos)
Sivumäärä: 826
Kustantaja: Random House Publishing Group
ISBN: 978-0-8041-7960-7
Muoto: e-kirja (EPUB)
Peukku: q^^
Lukuhaaste 2017: 47. Kirja täyttää kahden haastekohdan kriteerit (2: 26/50)
Sopisi lukuhaasteeseen ainakin: 5, 6, 21, 31 ja 34

*A thrilling collection of twenty-one original stories by an all-star list of contributors--including a new ""A Game of Thrones"" story by George R. R. Martin! If you're a fan of fiction that is more than just black and white, this latest story collection from #1 ""New York Times"" bestselling author George R. R. Martin and award-winning editor Gardner Dozois is filled with subtle shades of gray. Twenty-one all-original stories, by an all-star list of contributors, will delight and astonish you in equal measure with their cunning twists and dazzling reversals. And George R. R. Martin himself offers a brand-new ""A Game of Thrones"" tale chronicling one of the biggest rogues in the entire history of Ice and Fire.*Paksu ja hyvin erilaisia tarinoita sisältävä kokoelma. Osassa mennään tulevaisuuteen, osassa elellään jokseenkin meidän tuntemassamme maailmassa ja osa on silkkaa fantasiaa. Rogueita, noita varkaita, huijareita, erilaista elämäntapaa eläviä ihmisiä on kaikkialla.

Sanoisin, että tästä kokoelmasta löytyy jokaiselle jotain. Kirjoittajakaarti on varsin nimekäs ja heiltä on valittu mielenkiintoisia novelleja. Kaikki ei kuitenkaan voi miellyttää kaikkia, niin ollen itsekin huomasin takkuavani välillä jonkin sellaisen novellin parissa joka ei minuun napannut. Onneksi sitten yleensä seuraava nappasi.

Tätä voisin suositella erilaista katsantokantaa kaipaaville lukijoille. Alle olen laittanut muutaman sanan kustakin novellista.


Tough times all over by Joe Abercrombie
Tämä novelli sijoittuu Abercrompien omaan Ensimmäinen laki -trilogian maailmaan. Sarjasta tuttuja hahmoja vilahtaa sen sivuilla muutama, mutta sarjan tunteminen ei ole tarpeellista tästä novellista nauttimiselle. Loistavaa aikuiseen makuun sopivaa fantasiaa höystettynä hyvällä ripauksella mustaa huumoria ja erikoisia sattumia.

What do you do? by Gillian Flynn
Nykyaikaan sijoittuva novelli, jossa ennustuksilla ja “käsityöllä” elävä nuori nainen päätyy hiukkasen erikoiseen tilanteeseen ammatinvalintojensa seurauksena. Alkuun tämä novelli lähtee liikkeelle hitaanlaisesti, mutta vauhtiin päästyään se yllättää muutamaankin kertaan positiivisesti.

Inn of the Seven Blessings by Matthew Hughes
Ihastuttava tarina varkaasta ja siitä, miten pienikin määrä onnea voi vaikuttaa asioihin varsin merkittävillä tavoilla. Hyvin suunniteltu ja toteutettu fantasianovelli, jonka juoni ja hahmot ovat persoonallisia vaikka tiettyjä pieniä kliseitä onkin havaittavissa.

Bent twig by Joe R. Lansdale
Hab ja Lawrence novelli. Elikkäs siis nykyaikainen ja hivenen väkivaltainen pätkä, jossa ei keinoja kaihdeta. Vauhdikasta toimintaa.

Tawny petticoats by Michael Swanwick
Eräänlainen scifi-pätkä. Ihmisiä muutetaan osittaisiksi zombeiksi ja heitä käytetään sitten orjina. Ihmisen myyminen on arkipäivää ja samaten huijaukset. Niistä ei vaan todellakaan kannata jäädä kiinni, sillä seuraukset voivat olla ikävät…

Provenance by David W. Ball
Katsaus taiteen, taideväärennösten ja natsien taideryöstöjen maailmaan. Kiehtova ja yllättävä novelli, joka nappasi mukaansa. Hienosti rakennettu kokonaisuus, jossa on taustalla faktoja.

Roaring twenties by Carrie Vaughn
Magiaa meidän maailmassamme. Millainen voi olla baari-ilta paikassa, jossa kaikki eivät ole aivan tavallisia ihmisiä tavallisten ongelmien kanssa…

Year and a day in Old Theradane by Scott Lynch
Miten huonosti voi käydä, jos menee juovuksissa aukomaan suutaan velholle? Tässä on yksi loistava esimerkki siitä, miten voi saada itsensä aikamoiseen kiipeliin. Kaikeksi onneksi ystävät ovat lähellä ja entisillä varkailla on melkoisen kiero mieli…

Bad brass by Bradley Denton
Opettajillakin on omat juttunsa. Näin ainakin Amerikassa ja Texasissa, jossa sijaisopettajat saattavat tarvita keinoja ansaita lisätienestejä…

Heavy metal by Cherie Priest
Vanhaa legendaa pienessä ja syrjäisessä kaivoskaupungissa. Tästä minulle tuli jotenkin mieleen Supernatural-televisiosarja vaikkei päähenkilö yhtään muistutakaan Deania ja Samia.

Meaning of love by Daniel Abraham
Maanpaossa oleva prinssi rakastuu ja mitäpä hänen ystävänsä ei tekisikään auttaakseen häntä?

Better way to die by Paul Cornell
Tulevaisuuden maailma, jossa on erilainen yhteiskuntajärjestelmä kuin nykyään. Mitä, jos eri ajan poimuista voitaisi napata oma uusi keho vanhenevan tilalle?

Ill see in Tyre by Steven Saylor
Jo muinaiset roomalaiset… menneisyyteen sijoittuva kertomus, jossa ostellaan vanhoja viisauksia sisältävää kirjallisuutta. Kaikki ei kuitenkaan aivan mene suunnitelmien mukaan.

Cargo of ivories by Garth Nix
Fantastinen kertomus varkaudesta ja norsunluuveistoksista.

Diamonds from tequila by Walter Jon Williams
Hollywood-elokuvien ihmeellinen maailma pitää välillä sisällään yllättäviä ja odottamattomia tapahtumia…

Caravan to nowhere by Phyllis Eisenstein
Nuori kiertelevä musikantti lähtee karavaanin mukana mystiselle matkalle autiomaahan. Mitä kaikkea jännittävää voikaan sattua täysin tavallisella reissulla?

Curious affair of the dead wives by Lisa Tuttle
Salapoliisitoimintaa mystisten ongelmien parissa.

How the marquis got his coat back by Neil Gaiman
Gaimanin omaan Newewhere-maailmaan sijoittuva hupaisa ja toiminnallinen pätkä reissusta, jossa takki saatiin kuin saatiinkin takaisin.

Now showing by Connie Willis
Erikoinen matka tulevaisuuden elokuvateatteriin ja elokuvien maailmaan.

Lightning tree by Patrick Rothfuss
Vaihtokauppaa tiedoista ja taidoista. Erikoinen mies tekee uskomattomia palveluksia kylän lapsille.

Rogue prince, or, a king’s brother by George R. R. Martin

Westerosiin ja sen menneisyyteen sijoittuva kertomus Targanyen suvun vaiheista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti