torstai 21. syyskuuta 2017

Stuart MacBride: Cold Granite

Alkuteos: Cold Granite (2005)
Ilmestymisaika: 2017 (ko.painos)
Sivumäärä: 373
Kustantaja: HarperCollinsPublishers
ISBN: 9780007419449
Muoto: e-kirja (EPUB)
Sarjamerkintä: Logan McRae #1
Peukku:  ^^b
Huom: Helmikuun 2009 ISBN: 9780007298976. Alkuperäinen kustantaja tiedoissa St. Martin’s  Minotaur
Lukuhaaste 2017: 20. Kirjassa on vammainen tai vakavasti sairas henkilö (2: 25/50)
Sopisi lukuhaasteeseen ainakin: 6, 24, 39 ja 47


*Christmas is coming, cold, dark and wet, bringing death with it.


DS Logan McRae is having a bad week: his first day back on the job in Aberdeen after a year out on the sick, and four-year-old David Reid’s body is discovered in a ditch. Stripped, strangled, mutilated and a long time dead.


But David Reid is only the first; there’s a killer stalking the cold granite streets, abducting children, leaving their torn bodies behind.


Then there’s Logan’s new boss, DI Insch, a bear of a man who doesn’t suffer fools gladly and thinks everyone’s a fool; the manipulative, crude, chain-smoking DI Steel with an overactive libido; and the bitter Dr Isobel MacAlister, Grampian Police’s chief pathologist and Logan’s ex. Not to mention Inspector Napier from ‘Professional Standards’ who would love to throw DS McRae out on his scarred backside. And all Logan really wants to do is see WPC Watson naked…


And as if that wasn’t enough to worry about, he has to deal with pushy journalists, dead Edinburgh hoodlums, the mentally ill, and geriatric hit men.


The dead are piling up in the morgue, almost as fast as the snow on the streets, and Logan knows time is running out. More children are going to go missing. More are going to die. If Logan isn’t careful, he’s going to end up joining them.*


Pääsin kohtuu pian aloittamaan uusiman lukuprojektini, Logan McRae -sarjan lukemisen alusta. Harmillista vain, ettei sarjan kirjoja tosiaan oikein tunnu löytyvän kirjastosta. Ainakin Helmet-alueelta löytyy vain satunnaisia hajaosia. Onneksi ovat kuitenkin verkkokirjakaupat. Itse turvaudun Amazoniin. Joskin se tarkoittaa, etten pääse heti ahmimaan kaikkia putkeen...


Lukukieli vaihtuu sujuvasti tässä tapauksessa suomesta englanniksi. Oikeastaan, sanoisin että hahmojen luonne, erot ja koko kirjan yleinen tunnelma pääsee paremmin esille alkuperäiskielellä. Suomentaja ei ole täysin onnistunut saamaan skotlantilaista asennetta ja aksenttia säilymään. Alkuun poliisien puheenparsi oli kyllä vähän haastavaa luettavaa, mutta tottumisen jälkeen se sujuu helposti. Olkoonkin, että eri poliisien arvojen muistaminen lyhenteistä onkin edelleen tuskaa.


Kuten Noitajahdin tekstissä mainitsinkin, MacBride aloittaa kertomuksen keskeltä. Hahmoilla on menneisyytensä, taustansa ja heidän välillään on jo valmiiksi jännitteitä, joita ei kaikkia avata kirjassa. Osa saa selvennyksensä, osa jää odottamaan. Tämä ei kuitenkaan haittaa lukemista. Lukija on vain kuin mukaan sattunut uusi työtoveri, jolle työpaikan jännitteet ja tilanne alkavat vähitellen selviämään. Minusta tämä on oikein piristävää ja viihdyttävää. Erilaista.


Cold Granite on vahva aloitus sarjalle. Se menee heti alueelle, joka ei ole kaikkein mukavin. Lapset, ja lapsiin kohdistuvat rikokset ovat monille hyvin paha paikka. MacBride on onnistunut luomaan juonen ja siihen vakuuttavat hahmot. Jännitys ja muut tunteet pysyvät pinnassa koko ajan ja loppuratkaisua vartoo herkeämättä. Samalla ehditään mukavasti tutustumaan poliisin elämään Skotlannissa. Se eroaa perinteisestä jenkkityylistä, johon ainakin itse olen tottunut. Vaihtelu todella virkistää! Voinkin lämpimästi suositella tätä sarjan ensimmäistä kirjaa kovemman luokan jännityksen ystäville.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti