maanantai 20. marraskuuta 2017

Joel Lehtonen: Putkinotko

Alkuteos: Putkinotko : Kuvaus laiskasta viinarokarista ja tuhmasta herrasta (1919-1920)
Ilmestymisaika: 2014 (ko.painos)
Sivumäärä: 336
Kustantaja: Elisa Kirja
ISBN: 978-952-282-946-7
Muoto: e-kirja (EPUB)
Peukku: q^^
Huom: Saatavana ilmaiseksi Elisa Kirja -palvelusta
Lukuhaaste 2017: 19. Yhdenpäivänromaani (2: 48/50)
Sopisi lukuhaasteeseen ainakin: 3, 5, 6, 8, 19, 34, 35, 39, 45 ja 47


*Putkinotko on Joel Lehtosen tunnetuin teos, joka ilmestyi kahdessa osassa vuosien 1919-1920 aikana. Romaani käsittelee yhtä kesäistä päivää, jolloin vuokraviljelijä ja viinatrokari Juutas Käkriäisen vaimo lähtee käymään Savonlinnassa ja Käkriäisten tilan omistaja saapuu tarkastamaan maitaan.

Putkinotkon vahvuuksia ovat elävä luontokuvaus ja tavallisen kansan elämän hahmottaminen, ja teosta pidetään kirjallisuushistoriallisesti suomalaisen realismin taidonnäytteenä.*Pitkä, hitaasti etenevä ja minusta aika päämäärätön teos. Yhden päivän aikana kuljetaan jos minkälaisen henkilön matkassa ja seurataan Käkriäisen perheen elämää ja pyristelyä hengissä pysymisen suhteen. Koko perhe kun tuntuu olevan aika ongelmainen, eivätkä perheenjäsenten välitkään ole täysin mutkattomat…

Hienoa ajankuvausta kirja kyllä on. Ja persoonallisella tyylillä kirjoitettu. Minulla itselläni vain takkusi lukeminen pahasti. Hahmot eivät kiinnostaneet, lähinnä jopa ärsyttivät ja inhottivat. Ja jotenkin käytetty kieli kaihersi. Ei sen pienoinen vanhahtavuus, vaan se, miten sitä käytettiin. Kuinka ihmisten puheet olivat sekavia ja hämääviä ja joka välissä piti alkaa hihittelemään ja laittamaan vakavaa asiaa leikiksi.

Sanoisin, että Putkinotko on varsin omanlaisensa klassikko, josta joko pitää tai ei pidä. Realismia rehellisimmillään.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti