keskiviikko 31. heinäkuuta 2024

Karin Slaughter: Unohdettu tyttö

Alkuteos: Girl, Forgotten (2022)

Kääntäjä: Virpi Kuusela

Lukija: Sanna Majuri

Ilmestymisaika: 2023 (ko.painos)

Kustantaja: HarperCollins Nordic

Kesto: 17h 24min

ISBN: 9789524020138

Muoto: e-äänikirja

Peukku: ^^b



*Kuka tappoi Emily Vaughnin?


LONGBILL BEACH, 1982. Emily Vaughn valmistautuu tanssiaisiin, joiden pitäisi olla kouluvuoden kohokohta. Mutta Emilyllä on salaisuus. Ja ennen kuin ilta kääntyy yöksi, Emily on kuollut.


Tappajaa ei ikinä löydetä. Emilyn ystävät vaikenevat, hänen arvostettu ja varakas perheensä vaikenee, elämä pikkukaupungissa jatkuu.


40 VUOTTA MYÖHEMMIN Andrea Oliver saapuu Longbill Beachille suorittamaan ensimmäistä tehtäväänsä Liittovaltion seriffinä: suojelemaan tappouhkauksia saavaa tuomaria. Mutta epävirallisesti hän on siellä tutkimassa Emily Vaughnin mystistä kuolemaa. Johtolangat viittaavat siihen, että murhaaja saattaa olla Andrealle tuttu menneisyydestä…*




Slaughter teki sen taas. Loi kirjan, jossa on kiintoisia henkilöhahmoja, paljon salaisuuksia, kutkuttavia yllätyksiä ja mieletön tunnelma. Koukutuin! Majuri myös lukee aivan loistavasti.


Tarina alkaa Emilyn kuolinyöstä. Siitä siirrytään nykypäivään seuraamaan Andrean valmistumista ja elämää ensimmäisellä komennuksellaan. Sopivin väliajoin hypätään menneisyyteen Emilyn matkaan, aikaan jolloin hän vasta alkoi ajautumaan kohti kierrettä, joka lopulta johti hänen kuolemaansa. Onnistuvatko kaksi naista selvittämään mysteerinsä, jotka liittyvät toisiinsa?


Hieno tarina. Jännittävä ja mukaansatempaava. Suosittelen!

tiistai 30. heinäkuuta 2024

Sami Makkonen: Sielujen kutoja

Alkuteos: Sielujen kutoja (2024)

Ilmestymisaika: 2024 (ko.painos)

Kustantaja: Like Kustannus

Sivumäärä: 145

ISBN: 9789511486442

Muoto: Sid.

Peukku: q^^



*Taidokas kauhusarjakuva tutkii Suomen syrjäseutujen pimeää puolta.


On kevätkylvöjen aika. Markus kuulee äitinsä voinnin huonontuneen ja matkustaa Hiisimäelle sukunsa kartanoon. Mustien peltojen keskellä odottaa puolilaho talo ja nippu tädin jättämiä muistiinpanoja. Jossain on myös kirja, joka auttaisi ymmärtämään mennyttä ja tulevaa.


Läheisellä kukkulalla kytee jotain pakanallista ja karmivaa. Jo ensimmäisenä yönä valveillaolo muuttuu painajaiseksi, joka ei kuitenkaan ole unta.


Kalevala-teoksistaan tunnetun Sami Makkosen vimmaisessa sarjakuvaromaanissa esoteria ja kansan uskomukset yhdistyvät yliluonnolliseen kauhuun. Tuloksena on upea, makaaberi näytelmä.*




Makkosen tyyli on vakuuttava. Yleensä pidän sen tummista sävyistä ja siitä, että kuvat vaikuttavat koostuvan useista eri tasoista. Tällä kertaa se tekee kuvien katsomisen ja tarinan seuraamisen hankalaksi. Monet kuvat ovat todella pimeitä ja yksityiskohtia on vaikea havaita. Välillä myös henkilöhahmojen erottaminen toisistaan on hankalaa.

Tarina on kerrottu aika monipolvisesti ja minusta sekavasti. Keskittyminen on hankalaa ja tulee tunne kuin kerronnassa olisi aukkoja. Mitä tapahtuu ja miksi?

Minulle jäi epämääräinen olo.

maanantai 29. heinäkuuta 2024

Greg Lockard: Trick pony

Alkuteos: Trick pony (2024)

Kuvittaja: Anna David

Teksti: Greg Lockard

Ilmestymisaika: 2024 (ko.painos)

Kustantaja: Dark Horse Books

Sivumäärä: 128

ISBN: 9781506737218

Muoto: Nid.

Peukku: q^^



*From the GLAAD Media Award-nominated writer of the bestselling queer historical graphic novel LIEBESTRASSE comes this LGBTQA+ fantasy tale of a washed-up rodeo star heading home to visit his father in the hospital. While on the road he confronts the mistakes of his past and the monsters of his present. A beautiful story that blends together themes of second chances, magical realism, queer romance, and fantasy.*
















Omanlaisensa matkakertomus paluusta kotiin.

Ura vei nuorukaisen pois kaikesta tutusta ja turvallisesta. Vanhemmat kannustivat. Mutta pienet asiat tekivät monia muutoksia ja saivat aikaan myös särkyneen sydämen. Onko aika voinut parantaa haavat? Voiko koti tulla taas kodiksi?

Minulle tarina jäi vähän sekavaksi. Mikä todella on totta ja mikä harhaa? Kuvitus leikkii toden ja fantasian rajamailla.

sunnuntai 28. heinäkuuta 2024

Katie Cook: Nothing special. Volume one, Through the Elder Woods

Alkuteos: Nothing  Special. Volume one, Through the Elder Woods (2024)

Ilmestymisaika: 2024 (ko.painos)

Kustantaja: Ten Speed Graphic

Sivumäärä: 399

ISBN: 9781984862839

Muoto: Nid.

Sarjamerkintä: Nothing special #1

Peukku: ^^b



*In the grand scheme of the worlds at large, Callie thinks she’s nothing special. Sure, she’s friends with the ghost of a radish and her dad owns a magical antique shop—but she’s spent her life in the human world. Her dad won’t let her join him on his collection trips in the magical realm “for her own protection,” so she’s only caught glimpses of that world through the gates of the town where her father’s store is. On her seventeenth birthday, Callie goes home with her friend Declan to find her home in disarray and her dad missing. Signs of a struggle point to the portal to the magical realm and when there are signs, you follow them. Now it’s up to Callie, Declan, and Radish to band together and bring him home. As they face creatures good and bad, and all sorts of adventure, Callie and Declan may just find out that they are both special in their own ways after all.*




Callie on nuori nainen, jonka isä on valvonut hänen elämäänsä kahden maailman välissä. Toisessa isä myy taikaesineitä ja se on aika fantastinen maailma. Toisessa Callie taas käy aivan tavallista koulua tavallisten ja ei maagisten ihmisten kanssa. Sitten Callien isä katoaa... Tytön on rikottava antamiaan lupauksia ja lähdettävä etsimään isäänsä. Mukaan hän saa koulukaverinsa (jolla on ihan selvä ihastus menossa), pienen aave "salaattikoristeen" ja lopulta myös demoniprinssin. Mutta kuka on kaapannut isän? Ja miksi tämä on keksinyt ne kaikki kummat säännöt?


Hauska ja jännittävä seikkailu. Lukiessa saa jännittää ja nauraa. Sivuhenkilöt ja pienet tapahtumat ovat hulvattomia. Kuvitus toimii ja viihdyttää.


Tämä menee jatkoon. Sitä seuraavaa osaa odotellessa.


lauantai 27. heinäkuuta 2024

Clare Mackintosh: Minä näen sinut

Alkuteos: I See You (2016)

Kääntäjä: Päivi Pouttu-Delière

Lukija: Krista Putkonen-Örn

Ilmestymisaika: 2018 (ko.painos)

Kustantaja: Gummerus

Kesto: 13h 25min

ISBN: 9789512411269

Muoto: e-äänikirja

Peukku: q^^



*Työmatka julkisilla on päivittäinen pakko, jolle et uhraa juurikaan ajatuksia. Yrität vain saada ajan kulumaan: selaat ehkä lehteä, tuijottelet ikkunasta. Mutta entä jos täydessä liikennevälineessä istuukin joku, joka näkee sinut, seuraa sinua, pitää kirjaa liikkeistäsi? Joku joka tietää yhtä hyvin kuin sinä itse, mistä tulet, milloin ja minne menet...


Zoe Walker, lontoolainen kahden nuoren äiti, löytää lähijunassa lehteä lukiessaan ihmetyksekseen oman kuvansa seuralaispalvelujen mainosten joukosta. Hänen perheensä väittää, että kuvan nainen vain muistuttaa häntä. Sitten Zoe löytää vanhemmasta lehdestä samalta paikalta toisen naisen kuvan - ja pian tämä nainen joutuu rikoksen uhriksi. Onko Zoe itsekin vaarassa, vai onko kyse vain sattumasta? Mikään ei tunnu enää olevan sitä miltä näyttää. Zoe yrittää epätoivoisesti selvittää, voiko hän luottaa vaistoihinsa vai onko kaikki vainoharhaa.


Tähtitrilleristin odotetun toisen romaanin luettuasi katsot kanssamatkustajiasi toisin silmin.*




Palasin kirjailijan uran alkupään tuotantoon. Nyt olen vähän kahden vaiheilla. Teksti lentää hyvin. Henkilöhahmot ovat mukavia ja tapahtumissa on yllätyksiä ja jännittäviä käänteitä. Mutta... Kuten ensimmäisessä, niin myös tässäkin niitä on jopa jokunen liikaa. Itse olisin ainakin ollut hyvin tyytyväinen paria askelta helpompaan loppuratkaisuun. Tämä lopullinen hämmentää aika paljon liikaa.


Zoe on miellyttävä ja mukava päähenkilö. Hän on samaistuttava ja hänen tunteensa äitinä ja ihmisenä tulevat hyvin pintaan. Hänen huolensa on aitoa. Mukavan säväyksen luo ärhäkkä poliisinainen, joka kamppailee omien demoniensa kanssa.


Putkonen-Örn on vakuuttava ja hyvä lukija.



perjantai 26. heinäkuuta 2024

Abigail Jill Harding: Parliament of Rooks #1: Spring

Alkuteos: Parliament of Rooks #1 (2023)

Ilmestymisaika: 2023 (ko.painos)

Kustantaja: Comicraft

Sivumäärä: 50

ASIN: B0CJCQ5LY1

Muoto: e-kirja (Kindle/prime)

Sarjamerkintä: Parliament of Rooks #1

Peukku: ^^b



*After waking from a strange dream, architect Darius Ravenscar makes plans to head to the city of Eborvik to show the princess the designs she had commissioned. However, at the masquerade ball it becomes clear that something is terribly wrong.*

















Tämä tummanpuhuva sarjakuva on aika kutkuttava. Se alkaa lopusta, josta siirrytään muistelujen muodossa alkuun. Mitä kaikkea menneisyydestä paljastuukaan? Suunnaton määrä salaisuuksia ja vanhoja vihanpitoja ainakin.


Nuori Darius on intohimoinen arkkitehti. Komea aatelinen, joka auttaa mielellään prinsessaa pulassa. Mutta kuningas ei ole ollenkaan mielissään asiasta. Mikä synkkä tarina vanhalla suvulla onkaan kannettavanaan, sillä ilmeisesti Dariuksen äiti on "paennut" sitä jonnekin.


Sarjakuvan kuvitus on hienoa katsottavaa. Se on hyvin tumma, miltei mustavalkoinen. Värejä on käytetty niukasti, vain korostamaan jotain tärkeää. Kuten vaikka verta.


Jatkoon.


torstai 25. heinäkuuta 2024

Christian Slade: Korgi : the complete tale

Alkuteos: Korgi : the complete tale (2024)

Ilmestymisaika: 2024 (ko.painos)

Kustantaja: Top Shelf

Sivumäärä: 580

ISBN: 9781603095389

Muoto: Nid.

Sarjamerkintä: Korgi

Peukku: ^^b



*When day breaks in their woodland village, Ivy and her corgi pup, Sprout, have no idea that they'll soon be swept up in an astonishing adventure! Soon they'll journey across land, sea, and air, from past to present and beyond, to learn more about themselves, escape the forces of evil, and uncover the ancient mysteries behind their magical world.*









Tämä tiiliskivi kokoaa sisäänsä koko Korgi-sarjan. Mukaan mahtuu myös yksityiskohtaisempaa tietoa hahmoista, muistoista ja muutama lyhyt sarjakuva.


Lukukokemuksena Korgi on pysäyttävä. Sen viisi kirjaa on toteutettu upeasti. Se on sanaton sarjakuva, jossa hahmojen ilmeet ja piirretyt eleet kertovat tarinaa. Jokaisen kirjan alussa on myös pieni tarinankertojan intro, joka ehkä vähän ohjaa lukijan ajatuksia tiettyyn suuntaan. Tarinaa on helppo seurata ja monet sen sivuhahmoista ovat varsin sympaattisia.


Kuvitus on oma lukunsa. Se on mustavalkoinen, terävää viivaa. Varjostukset ja muut on tehty hyödyntäen viivan tiheyttä. Kuvat ovat minun silmääni todella eläviä ja monesti tarina etenee todella vauhdikkaasti. Kuvitus on kaunista ja persoonallista. Ja korgit aivan äärettömän söpöjä!


Tästä tarinasta voi hyvin nauttia yhdessä ja erikseen. Se sopii monen ikäisille ja tulkintoja on monia. Suosittelen!


keskiviikko 24. heinäkuuta 2024

Helmet-lukuhaaste 2024 - taputeltu

Lukuhaaste on nyt pulkassa. Mukaan mahtui hyviä hetkiä ja huonoja hetkiä. Muutamia helmiä ja pari aivan kamalaa. Osa vanhoista suosikeista (kirjailija) tuotti pientä pettymystä, osa taas yllätti positiivisesti. Mukaan mahtui myös hyviä ja huonoja uusia tuttavuuksia. Mukavasti jäi vielä suunniteltuja kirjoja varastoon myöhempää lukemista varten.

Tässä listani:


1. Kirjan nimessä on erisnimi = Ben MacIntyre: Agentti Sonja

2. Kirjassa tehdään taikoja = Toshikazu Kawaguchi: Ennen kuin kahvi jäähtyy

3. Booker- tai Pulitzer-palkinnon voittanut kirja = Salman Rushdie: Keskiyön lapset (Booker)

4. Kirjassa on presidentti = Teemu Keskisarja: Hulttio - Gustaf Mannerheimin painava nuoruus

5. Kirjailijan nimikirjaimia ei esiinny omassa nimessäsi = Louise Penny: Kohtalokas kotiinpaluu

6. Kirjan tapahtumat sijoittuvat 1920-luvulle = Agatha Christie: Salainen vastustaja

7. Kirjassa rakastutaan (2024) = Julia Quinn: Bridgerton & Rokesby: Neiti Bridgerton

8. Kirjan nimessä on perheenjäsen = David Morrell: Kiven veljet

9. Kirjassa joku karkaa = Jonas Jonasson: Satavuotias joka karkasi ikkunasta ja katosi

10. 10. kirja, jonka luet tänä vuonna = Anneli Kanto: Haihtuneet

11. Kirjan kannessa tai nimessä on yksi neljästä elementistä (ilma, vesi, maa, tuli) = Anniina Mikama: Tulen ja tuhkan tyttäret

12. Lastenrunokirja = Sari Kanala & Daga Ulv: Lumihattaraa

13. Kirjan tapahtumapaikka on suljettu tai rajattu = Eddy de Wind: Pääteasema Auschwitz

14. Kirjassa harrastetaan = Daniel Silva: Mestariteos

15. Kirja, jolla on vähintään kolme tekijää = Käärmeenliekit

16. Kirjassa on valokuvia = Peter Vronsky: Amerikkalaiset sarjamurhaajat : Synkimmät vuodet 1950-2000

17. Kirjassa on ärsyttävä henkilöhahmo = Stephen King: The Dark Half

18. Kirjan kannessa tai nimessä on koru = Pekka Valtonen: Naisia valtaistuimella : Kuningattaria ja keisarinnoja uuden ajan alun Euroopassa

19. Suomi mainittu (Kirjassa on mainittu Suomi) = Åsa Larsson, Ingela Korsell & Henrik Jonsson: Pax 8 - Valkokäärme 

20. Kirjan on julkaissut pieni kustantamo = Ilkka Auer: Kymnaasi (Haamu)

21. Kirjasta on tehty TV-sarja = Audrey Niffenegger: Aikamatkustajan vaimo

22. Kirjaa on suositellut kirjailija = Donna Tartt: Jumalat juhlivat öisin (Stephen King)

23. Suomalainen dekkari tai salapoliisi- tai jännityskirja = Reijo Mäki: Köyhä ritari

24. Kirjan tapahtumat sijoittuvat pääkaupunkiin = Antti Tuomainen: Parantaja

25. Kirjassa vietetään juhlapyhää (esimerkiksi joulu tai juhannus) = Claire Mackintosh: Tummat vedet

26. Kirjan nimessä on sana kirja = Kristin Harmel: Unohdettujen nimien kirja

27. Kirja kertoo jälleenrakentamisesta = Emily St. John Mandel: Asema 11

28. Kirjailija on Välimeren maasta = Elif Shafakin: Kadotettujen puiden saari

29. Kirjassa valehdellaan = Karen M. McManus: Neljä askelta murhaan

30. Kirja, jossa ei ole nimettyjä tai numeroituja lukuja = Magdalena Hai: Sarvijumala 

31. Kirjassa on vammainen henkilö = C.J. Sansom: Musta tuli

32. Kirja on kirjoitettu alun perin kielellä, jolla on korkeintaan 10 miljoonaa puhujaa = Marisha Rasi-Koskinen: Katariina

33. Kirjassa muutetaan maalle = Jenni Linturi: Mullojoki, 1950

34. Kirjan nimessä on käsky tai kehotus = Christina Wahldén: Älä puhu kuolleista

35. Kirjassa vietetään aikaa luonnossa = Glendy Vanderah: Missä metsä kohtaa tähdet

36. Kirjan on kirjoittanut maahanmuuttaja (2024) = Eva Mozes Kor & Lisa Rojany Buccieri: Auschwitzin kaksoset

37. Kirja, joka herättää voimakkaita tunteita = Camilla Nissinen: Meitä vastaan rikkoneet

38. Kirjan kannessa tai nimessä on käsi tai kädet = Gerald L. Posner & John Ware: Josef Mengele : Elämä ja teot

39. Kirjassa on bi- tai panseksuaalinen henkilö =  Siiri Enoranta: Tuhatkuolevan kirous

40. Kirjassa on erittäin kylmä tai kuuma = Louis Sachar: Paahde

41. Kirjassa syntyy lapsi = Ken Follett: Tuli ilta ja tuli aamu

42. Kirjan nimessä on alaotsikko = John E. Douglas & Mark Olshaker: Tappajan mieli: Kuulusteluhuoneessa murhaajien kanssa

43. Kirjalla ei ole päähenkilöä = Peter Englund: Pultava

44. Tietokirja, jonka on kirjoittanut naisoletettu = Mirkka Lappalainen: Smittenin murha

45. Kirjassa pelataan = Anders Vacklin & Aki Parhamaa: Beta. Sensored Reality 1

46. Kirjan kannen pääväri on musta tai kirjan nimessä on sana musta = Nicci French: Pimeyden syli

47. Kaksi kirjaa, jotka on kääntänyt sama kääntäjä 1 = Ane Riel: Tiima (kääntäjä: Katriina Huttunen)

48. Kaksi kirjaa, jotka on kääntänyt sama kääntäjä 2 = Kaspar Colling Nielsen: Euroopan kevät (kääntäjä: Katriina Huttunen)

49. Kirja on julkaistu vuonna 2024 = Leena Sainio: Kiko!

50. Kirjaa on suositellut kirjaston työntekijä (2024) = Marko Hautala: Musta kieli