perjantai 8. elokuuta 2014

Agatha Christie: Murhenäytelmä kolmessa näytöksessä

Alkuteos: Three Act Tragedy (1935)
Suomentaja: Eero Ahmavaara
Ilmestymisaika: 1997 (ko.painos)
Sivumäärä: 230
Kustantaja: WSOY
ISBN: 951-0-01297-1
Muoto: Pokkari
Sarjamerkintä: 11. Hercule Poirot -kirja

*Maankuulu näyttelijä Sir Charles Cartwright on vetäytynyt Cornwallin uljaisiin maisemiin viettämään eläkepäiviään. Kun hän järjestää kodissaan kutsut, paikalle saapuvat seudun silmäätekevät aateliset, kirkkoherra vaimoineen, muutamia näyttelijöitä, näytelmäkirjailija ja pari hyvää ystävää. Tervetuliaiscocktail on tarjottu, juhlahumu nousemassa, kun yhtäkkiä kirkkoherra lyyhistyy sohvalle, kuolleena. Kolmen oudon kuolemantapauksen sarja on alkanut. Onko kyseessä murha, itsemurha vai onko kaikki pelkkää teatteria?

Sir Charles ja hänen ystävänsä herra Satterthwaite alkavat ottaa selvää asioista. He pääsevät tutkimuksissaan pitkälle, mutta ilman Hercule Poirotin harmaita aivosoluja rikokset eivät kuitenkaan selviäisi.*Tämä Poirot-mysteeri kulkee eteenpäin oikeastaan miltei kokonaan ilman herra etsiväämme. Hän osallistuu alkunäytökseen vieraana, piipahtaa mukana keskellä ja asettuu puikkoihin oikeastaan vasta miltei aivan lopussa. Kaikesta tuosta huolimatta hänen kuitenkin onnistuu kuulla kaikki tarvittava rikoksia tutkivilta herroilta ja heidän naisavustajaltaan neiti Egg Lytton Gorelta.

Poirotin vähäistä osallisuutta lukuun ottamatta kyseessä on kuitenkin taattua Christietä. Tapahtumat soljuvat eteenpäin ja vihjeet lasketaan irti yhtä hyvin piilotettuina kuin aina ennenkin. On myös jännittävää seurailla tapahtumia toisten kuin totuttujen hahmojen kautta. Tämä antaa mysteeriin oman leimansa, joka todellakaan ei sitä huononna. Kerrassaan mainio kirja, jonka miltei haluaisi lukea yhdeltä istumalta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti