perjantai 15. elokuuta 2014

Beowulf

Alkuteos: yli tuhat vuotta sitten, tarkka aika ei tiedossa
Suomentajat: Osmo Pekonen ja Clive Tolley G. Jackin edition pohjalta
Ilmestymisaika: 2007 (ko.painos)
Sivumäärä: 181
Kustantaja: WSOY
ISBN: 978-951-0-22432-8
Muoto: Kirja

*Beowulf on yli tuhat vuotta vanha runoelma, joka valaisee koko Pohjolan muinaisuutta. J. R. R. Tolkien otti Taru sormusten herrasta -romaaniinsa paljon vaikutteita Beowulfista. Vaikka yksikään varteenotettava kirjallisuushistoria ei voisi sivuuttaa Beowulfia, tämä on teoksen ensimmäinen täydellinen suomennos.

Beowulfin tapahtumien näyttämö on puoliksi historiallinen, puoliksi kuvitteellinen Skandinavia, jonka nummilla ja metsissä on tyyssijansa niin yli-inhimillisillä sankareilla kuin tultasyöksevillä lohikäärmeillä. Päähenkilönä on urhea soturi Beowulf, jonka taisteluja ja vääjäämätöntä tappiota runoelma kuvaa. Kuten Tolkien on Beowulfista todennut, hän ei ole tavallinen sankarilaulun sankari: "Hänellä ei ole sekavia lojaalisuussuhteita eikä onnetonta rakkautta. Hän on ihminen, ja siinä n hänelle, kuten monille, riittävästi tragediaa."

Beowulf on paitsi merkittävä historiallinen lähde myös suuri runoelma, jonka hohto ei ole himmentynyt tuhannessa vuodessa.

Teoksen ovat suomentaneet Osmo Pekonen ja Clive Tolley, jotka ovat myös laatineet teoksen johdannon ja selitykset.*



Beowulfissa on jotain kaunista ja liikuttavaa. Tarina on yksinkertainen ja siksi kiintoisa. Kuvailu on helppotajuista vaikka käytetty sanavarasto ja synonyymien määrä onkin runsasta. Suomennos on hyvin laadittu ja rytmitetty. Uskon, että se välittää alkuperäisen runoelman tunnun melko hyvin, vaikkei suomenkieli olekaan niin rikasta kuin muinaisenglanti. Teos soveltunee mainiosti myös sellaisille lukijoille, joita tarina kiinnostaa mutta sana runoelma pelottaa. Teos ei ole runomitassa siinä mielessä, että siinä olisi riimejä. Riimejä ei todellakaan ole, vaan runomitta on tässä tapauksessa nelisäkeistä. Ehdottomasti suositeltavaa kaikille Tolkien faneille!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti