lauantai 2. elokuuta 2014

Kaari Utrio: Pirkkalan pyhät pihlajat

Alkuteos: 1976 (ilm.)
Ilmestymisaika: 1977 (ko.painos)
Sivumäärä: 254
Kustantaja: Otava
ISBN: 951-643-101-1
Muoto: Kirja
Sarjamerkintä: Halvast-sarjan 1. kirja

*Pirkkalaispäällikkö Tuomas Haukka on levoton. Kotikartano Hämeessä pyhien pihlajien katveessa tukahduttaa. Jossain kaukana kutsuu uusi aikakausi, koko avara maailma. Hän uskoo tavoittaneensa onnen, kun kauppamatkalla Turussa sokaistuu ylhäisen neito Aleidisin kauneudesta.

Mutta hän ei aavista että neitoa painaa kirous, joka on vähällä viedä tuhoon heidät molemmat.

Vasta tuskallisen rakkauden ja monen vaikean vaiheen jälkeen hän löytää oman tiensä ja oman naisensa, komean ja voimakasluonteisen Barbaran.*Utrion kirja etenee viidessä eri jaksossa, joissa jokaisessa on oma kertojansa. Pääsemme seuraamaan elämää niin raajarikon Filippan, luostarissa kasvaneen Aleidiksen, ritari Kaarlen, piispantyttär Barbaran kuin viimein itse Tuomas Haukan kautta. Jokaisella heistä on hieman oma tapansa suhtautua asioihin ja toisista paljastuu uusia asioita aina eri kertojan ollessa vuorossa.

Tavallaan tapahtumat etenevät aikajärjestyksessä, vaikka välillä palataankin johonkin aikaisempaan tai kaukaisempaankin tapahtumaan. Ajan vaihtelut eivät ole aina kaikkein selvimpiä, mutta kyllä niissä mukana kestää.

Jälleen kerran Utrio on panostanut vahvasti historiaan, tapoihin ja naisen asemaan. Hienoa kuvausta maamme historiasta ja sen vaiheista. Mukava aloitus Halvast-sarjalle, jota olen kyllä lukenut vähän sikinsokisessa järjestyksessä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti