perjantai 29. elokuuta 2014

F. Scott Fitzgerald: Kultahattu

Alkuteos: The Great Gatsby (1925)
Suomentaja: ?
Ilmestymisaika: 1974 (ko.painos)
Sivumäärä: 220
Kustantaja: Otava
ISBN: 951-643-073-2
Muoto: Kirja

*Kultahattu on jazzin ja kieltolain, rajun 20-luvun kuuluisin kirja, ja sen tekijä F. Scott Fitzgerald on tuon ajan itseoikeutettu, tarunomainen apostoli, ”kultaisen huuman ihmelapsi”, jonka tuotanto on kokenut viime vuosina ylösnousemuksensa ja yleismaailmallisen renessanssinsa. Nuoren Hemingwayn ohella Fitzgerald onkin se kirjailija, joka rikkaimmin ja voimakkaimmin on kuvannut 20-luvun kuumeista, kimaltelevaa, mutta henkisesti tyhjää elämää.

KultahattuThe Great Gatsby – Fitzgeraldin mestariteos, on jännittävä ja samalla sattuvan ironinen romaani rahamaailman tanssista kultaisen vasikan ympärillä. Päähenkilö, Jay Gatsby, on yhteiskunnan alimmalta portaalta hämärin keinoin suuriin rahoihin käsiksi päässyt miljoonikko. Hän tapaa kohtalonsa nuoruudenrakastettunsa, nyt onnettomassa avioliitossa elävän Daisyn hahmossa, ja tunne, joka kasvaa heidän välilleen, aiheuttaa lopulta suhteiden pelottavan kärjistymisen New Yorkin liepeille kerääntyneessä ihmisryhmässä.

Kultahattu on lajissaan hieno ja viimeistelty kuin filigraanityö, sanonta ja tyylin vivahteikkuus hipovat täydellisyyttä. Romaanin hitaanobjektiivinen kuvaus tuntuu imeneen itseensä kaiken värin, äänen ja tuoksun kuumuuttaan hehkuvasta suurkaupungista.*




Tämä on mielestäni melko kummallinen kirja. Se johtuu siitä, että tapahtumat etenevät varsin verkkaisesti ja vaikka tapahtumia ja hahmoja onkin melko paljon, jää silti tunne, ettei oikeastaan mitään tapahdukaan. Asiat vain soljuvat eteenpäin rennosti ja hyväntuulisesti. Juhlasta toiseen ja muistosta toiseen. Teksti vain tempaa mukaansa ja kuin huomaamatta sivut jäävät taakse. Siinä on jotain todellista taikaa.

Kirja on hyvä kuvaus ajan rikkaiden elämästä. Se antaa perspektiiviä, mutta ei kuitenkaan paljasta kenestäkään oikeastaan liikaa. Ja loppu on todella jotain sellaista, mitä ei ensin odottaisi. Kirjasta jää jotenkin epätodellinen olo.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti