torstai 28. elokuuta 2014

Stephen King: Buick 8

Alkuteos: From a Buick 8 (2002)
Suomentaja: Ilkka Rekiaro
Ilmestymisaika: 2004 (ko.painos)
Sivumäärä: 354
Kustantaja: Tammi
ISBN: 951-31-2849-03
Muoto: Kirja

*Romaani siitä, miten kiehtovia ovat vaaralliset asiat, miten me välttämättä haluamme vastauksen kaikkeen, millaista kauhua ja millaista uskallusta tuntematon voi herättää.

Vuodesta 1979 lähtien oli Länsi-Pennsylvanian liikkuvan poliisin osasto D:n B-tallissa ollut vanha Buick Roadmaster. Konstaapelit Ennis Rafferty ja Curtis Wilcox olivat korjanneet sen talteen, kun siitä oli kadonnut kuljettaja läheisellä huoltoasemalla. Wilcox tunsi vanhat autot ja osasi epäillä, että tässä Buickissa oli jokin pahasti pielessä. Kun Rafferty katosi pari tuntia myöhemmin, Wilcox ja hänen kollegansa tiesivät jo, että auto on vaarallinen ja että siitä on paras olla hyvin hiljaa.

Vuosien mittaan autosta ja sen järjestämistä näytöksistä tuli osa poliisiaseman arkea, sen perhesalaisuus. Enimmäkseen Buick kyllä nukkui (tai siltä vaikutti), mutta nukkuessaankin se hengitti – hengitti sisään palasen tätä maailmaa, hengitti ulos palasen sitä maailmaa josta oli tullut.

Kesällä 2001 Curtis Wilcox sai surmansa virantoimituksessa, kauheassa auto-onnettomuudessa. Muutamaa kuukautta myöhemmin asemalla alkaa käydä Wilcoxin 18-vuotias poika Ned ja autella siellä kaikenlaisissa pikku hommissa. Ylikonstaapeli Sandy Dearborn tietää, että se on pojan tapa muistaa isäänsä. Eräänä päivänä Ned kurkistaa sisään B-tallin ikkunasta ja saa selville perhesalaisuuden. Kuten isänsä, hän haluaa vastauksen, ratkaisun asiaan, hinnalla millä hyvänsä. Mutta joutuuko hän maksamaan siitä liian kovan hinnan…*Minulla oli omat ennakko-odotukseni tämän kirjan suhteen. Osittain ehkä johtuen Christinestä jonka luin aikaisemmin Kingiltä. Tällä kertaa on sanottava, että kirja ylitti ennakko-odotukseni. Se oli reilusti parempi vaikka onkin nimitten  auton mukaan.

Kirja on mielenkiintoinen ja sen hahmot värikkäitä ja kiintoisia. Heissä on miellyttävää vaihtelua ja persoonaa. He ovat yksilöitä ja onnistuvat yllättämään. Samoin kirjan juoni muutamissakin kohdissa. Tässä on sopivasti todellisuutta ja sopivasti yliluonnollista, jota kaikkea ei ihan kunnolla selitetä, mutta riittävästi kuitenkin. Mystiset asiat ovat kutkuttavia.

King on hienosti käyttänyt hyväkseen useita eri kertojia vaikka tarinaa pääasiassa kertookin Sandy. Muut kuitenkin tuovat oman hienon lisänsä ja näkökulmansa menneisiin tapahtumiin niitä kerrottaessa. Teksti nappaa mukaansa ja siinä on helppo pysyä mukana. Viihdyttävää illan rattoa, vaikka ei kyllä minulta nostattanut hiuskarvoja pystyyn.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti