lauantai 7. maaliskuuta 2015

Helena Waris: Uniin piirretty polku

Alkuteos: 2009 (ilm.)
Ilmestymisaika:  (ko.painos)
Sivumäärä: 461
Kustantaja: Otava
ISBN: 978-951-1-23483-8
Muoto: Nidottu
Sarjamerkintä: Pohjankohtu-trilogian 1. osa
Peukku: ^^b
Lukuhaaste 2015: Voittanut kirjallisuuspalkinnon (18/50)

*Veden päälle kurottui jyrkkä kallioseinämä. Hän kastoi sormensa punaiseen maaliin, joka oli sekoitettu jäniksen verestä ja punaisesta savesta. Hän piirsi kallioon kolme ihmishahmoa pitämään toisiaan kädestä. Siinä me olemme. Arni, Troi ja Aile. Sinun on aika muistaa.

Helena Wariksen aistivoimainen esikoisromaani loihtii maagisesti eloon muinaissuomalaisen maiseman, jota hallitsevat vanhat mahdit ja ikiaikainen rakkaus. Se vangitsee lumoonsa kaikenikäiset.*Uniin piirretty polku on voittanut Kuvastaja-palkinnon, jonka Suomen Tolkien -seura myöntää vuoden parhaalle suomalaiselle fantasiakirjalle. Se ei ehkä kaikille ole merkittävä kirjallisuuspalkinto, mutta minulle se on. Entistä merkittävämmäksi tämän tekee se, että myös trilogian kaksi muuta osaa ovat voittaneet saman palkinnon.

Tämä kirja varasti kyllä ainakin minun sydämeni. Siihen punottu muinainen suomalainen usko ja kerronnan taianomainen tempo ovat todella kauniita. Henkilöhahmot ovat kiintoisia ja rakastan heidän nimiään. Kansoista on tehty riittävän erilaisia. Kertomus vetää mukaansa ja saa odottamaan ja jännittämään. Kirjaa on vaikea laskea käsistään.

Jos jotain haluan väenväkisin kritisoida, niin se on tapahtumien äkkinäisyys ja aika ylipäätään. Välillä asiat tapahtuvat nopeasti, ehkä jopa liiankin nopeasti. Toisinaan on epäselvää se, kuinka kauan aikaa jostain on tapahtunut ja joskus asiat tuntuvat tapahtuvan aivan samaan aikaan. Ajan kanssa lukija saakin olla hieman varppeillaan, muttei se missään nimessä vähennä lukunautintoa. Tätä kirjaa voin erittäin lämpimästi suositella kaikille kotimaisen fantasian ystäville!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti