perjantai 27. maaliskuuta 2015

Vexi Salmi: Rinkelinkadun pojat

Alkuteos: 2009 (ilm.)
Ilmestymisaika: 2009 (ko.painos)
Sivumäärä: 152
Kustantaja: Hämeenlinnan Kirjakauppa Oy
ISBN: 978-952-92-6257-1
Muoto: Sid.
Sarjamerkintä: Rinkelinkadun pojat #1
Peukku: q^^

*Rinkelinkadun pojat on tarinakokoelma 1940-luvun lapsista ja nuorista. Kirja kertoo pikkukaupungista, seikkailuista ja aikuistumisesta. Rinkelinkadun pojat liikkuu ajassa ennen televisiota, kännyköitä ja tietokonepelejä. Silloin leikit ja huvitukset oli keksittävä itse. Vapaa-ajan tantereina olivat metsät ja omakotitalojen pihat, harrastuksina katukiekko, kivisodat ja retket.

Tarinat valottavat vuosia, jolloin rock'n roll tuli Suomeen ja suuret ikäluokat täyttivät kaupungin kadut ja kujat. Kirjan tunnelmia voi kuvata lyhyesti Irwinin laulun sanoin "Se oli sitä surutonta nuoruusaikaa ja Kekkonen ministeri vain".

Helsingissä 17.8.2009
Vexi Salmi*Kirjan tarinat ovat melko lyhyitä, vain sivun tai muutaman mittaisia, mutta siitä huolimatta niistä henkii eloisuus ja rikkaus. Ne ovat hyviä kuvauksia ajastaan ja elämästä, jota silloin elettiin. Kertomusten kielikin on sidottu aikaansa. Ilmaukset ja osat puheen tyyleistä ovat sellaisia, ettei niitä enää käytetä. Tarinoiden mukana pääsee todella näkemään aikaa, josta ne kertovat.

Koska kyseessä on tarinakokoelma, eivät kaikki hahmot avaudu aivan täysin. Heistä jokaisesta saa kuitenkin omanlaisensa kuvan ja heitä oppii ymmärtämään. Tosin itselleni selvisi miltei vasta aivan lopussa, että kirjan kertoja minä on itse Vexi Salmi.

Tässä on mainio kirja, jos kaipaa apua muisteluun tai haluaa vain saada kuvan nuorten elämästä noihin aikoihin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti