sunnuntai 29. maaliskuuta 2015

Jenni Linturi: Malmi, 1917

Alkuteos: 2013 (ilm.)
Ilmestymisaika: 2013 (ko.painos)
Sivumäärä: 205
Kustantaja: Teos
ISBN: 978-951-851-540-4
Muoto: Sid.
Peukku: ^^b
Lukuhaaste 2015: Kirja, jonka nimessä on numero (20/50)

*Vuonna 1917 pieneen maalaiskuntaan Helsingin lähelle on noussut vanhojen tilojen rinnalle paikkakunnalle muuttaneiden työläisten hökkelikyliä. Työttömäksi jääneiden ja tilallisten - suomen- ja ruotsinkielisten - välinen jännite purkautuu väkivaltaisuuksina, ja tilannetta rauhoittamaan kutsutaan suomenkielinen apulaisnimismies. Monen mielestä myönnytys on liian suuri - onhan epäilemättä tosiseikka, että työläiset ovat kiittämätöntä roskasakkia, porvarit varkaita ja riistäjiä.

Uusi sukupolvi haluaa ajatella toisin, muutakin. Apulaisnimismiehen pojat ja ruotsinkieliset tilallisen tytöt kuvittelevat olevansa niitä, joilla on mahdollisuus valita oma kohtalonsa, oma tulevaisuutensa.

Jenni Linturin toinen kirja Malmi, 1917 kuvaa itsenäistymäisillään olevaa Suomea, kolmen nuoren kautta kerrottuna. Tarina ei valitse puoltaan, vaan näyttää haaveiden ja todellisuuden yhteensovittamisen mahdottomuuden, raa'asti ja kauniisti.*Linturi osaa kirjoittaa. Hänen tekstinsä on sujuvaa ja kaunista, miltei runollista. Tunnelma soljuu eteenpäin ja tempaa mukaansa. Varsinaisia lukuja kirjassa ei ole. Kertomus on pätkitty pieniin kokemuksiin, osiin, joita kerrotaan sisarusten Letun ja Ingeborgin sekä nimismiehen Oiva-pojan kautta. Kullakin nuorella on oma tapansa kertoa tarinaa ja nähdä maailmaa. He ovat miellyttävän erilaisia. Ja he muuttuvat kirjan edetessä, kasvavat kuten tarinakin.

Kertomuksena Malmi, 1917 on koskettava ja kuvaava. Se kertoo ajastaan ja tapahtumista rehellisesti, kiertelemättä. Se ei pyri liikaa kaunistelemaan asioita, ei selittele turhia. Se on todellinen ja tempaa mukaansa. Kirjaa on vaikea laskea käsistään. Siinä elää mukana.

Tässä on mainio kirja muisteluille tai miksei vaikka hyödyksi historian opetukseen. Suosittelen lämpimästi!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti