lauantai 14. maaliskuuta 2015

William Shakespeare: Romeo ja Julia

Alkuteos: The Most Excellent and Lamentable Tragedy of Romeo and Juliet (1591-1595?)
Suomentaja: Marja-Leena Mikkola
Ilmestymisaika: 2006 (ko.painos)
Sivumäärä: 191
Kustantaja: WSOY
ISBN: 951-0-31683-0
Muoto: Sidottu
Peukku: q^^
Lukuhaaste 2015: Klassinen rakkausromaani (19/50)

*ROMEO: Silmät, luokaa viime katseenne.
Käsivarret, viime kerran syleilkää.
Ja huulet, hengen portit, vahvistakaa
kuoleman päättymättömän yksinoikeus
suudelman sinetillä. Tule, saattaja,
tule, vastenmielinen ja julma opas,
ohjaa, hurja luotsi, meren uuvuttama alus
suoraan kohti murskaavia kallioita.

Romeo ja Julia, >>kaksi tähtien merkitsemää lasta>>, kohtaavat Capuletin juhlissa ja rakastuvat ennen kuin ehtivät tajuta olevansa vihollisia. Shakespearen nuoret rakastavaiset elävät kiihkeästi lyhyen onnellisen hetken kahtia jakautuneessa Veronassa. Onneton väkivallan leimahdus kääntää kohtalon heitä vastaa ja he tapaavat viimeisen kerran hautakammiossa, kun Julia syöksee tikarin rintaansa Romeon ruumiin äärellä.

>>Romeo ja Julia dramatisoi rakkaustarinan, joka ylittää ajan ja paikan; nuori intohimo välähtää ohi nopeana ja järkyttävänä kuin salama, mutta heijastaa samalla jotakin absoluuttista, ideaalista>>, kirjoittaa kääntäjä Marja-Leena Mikkola esipuheessaan.*Tähän haasteen kohtaan oli sinällään helppo keksiä kirja. Kaikkien rakkaustarinoiden äiti ja helmi. Ehkei se ihan ole romaani, mutta uskon, että näytelmäkin kelpaa.

Pakko tunnustaa, että vaikka tarina on tuttu joiltain osin, pääsi se silti yllättämään. En esimerkiksi ollut koskaan käsittänyt, että Julia on niin kovin nuori. Vain hädin tuskin 14-vuotias. Mutta toisaalta tapahtumien aikaan hän oli jo sinällään "kypsä" neito.

Hahmot jäävät jotenkin etäisiksi, mihin varmaan vaikuttaa se, että kyseessä on näytelmä. Osa heidän toimistaan on selkeästi ylidramatisoituja ja tapahtumat vierivät huimaavalla vauhdilla. Jotkut teoista ja päätöksistä vaikuttavat epäuskottavilta. Mutta näytelmään ne kieltämättä sopivat. Näytelmänä teos onkin vertaansa vailla ja todella kiintoisa. Ehdottomasti sellainen, johon kannattaa tutustua.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti