tiistai 13. lokakuuta 2015

Kaari Utrio: Vendela

Alkuteos:  Vendela (1989)
Ilmestymisaika: 1989 (ko.painos)
Sivumäärä: 433
Kustantaja: Tammi
ISBN: 951-30-9200-3
Muoto: Sid.
Peukku: ^^b
*Kauniin parantajaneidon ja ylhäisen ritarin intohimoinen rakkaustarina keskiajan Suomessa, vaarojen ja vaurauden Itämaassa.


Vendela Dalhus on elänyt syntymästään asti sukulaisten hoivissa Turussa. Hän on häikäisevän kaunis ja viisas, hänet on pienestä pitäen opetettu parantajaksi. Mutta mitä auttavat taidot ja kauneus, kun neidolla ei ole myötäjäisiä?


Ritari Hartman Garse on Kiskon Tuurilan herra, mahtava valtakunnan ylimys. Hänen kaltaisiaan ei köyhän orpotytön sovi edes ajatella. Mutta Vendela Dalhus on nähnyt ritarin Turun tuomiokirkossa. Hänen vaatimaton sydämensä on löytänyt ilon epäitsekkäästä rakkaudesta: Vendela Dalhus ei toivo mitään, ei odota mitään, rakkaus on hänelle kylliksi. Vendela joutuu kuitenkin matkustamaan Turusta Viipuriin suuressa kauppiassaattueessa. Saattuetta johtaa ritari Hartman Garse...


Ritarin ja parantajaneidon kiihkeä ja oikukas pyörteissä taistelevat rakastavaiset Itämaan laidalta toiselle, Viipurista Kokemäelle, Kiskosta Vehkalahdelle. Itämaa on vaarallinen paikka elää, sillä kuninkaan valta on murtunut - kukin pitäköön huolen itsestään ja suojaton on vahvimman saalis.*
Utrio on loistava kertomaan historiallista tarinaa. Yksityiskohdat niin elinolojen kuvailun kuin vaatteiden ja tapojen esittelyjen suhteen ovat tarkkoja ja luovat kertomukseen todellisuuden tunnun joka todella tarttuu. Maisemat ja tapahtumat on helppo kuvitella silmiensä eteen.
Lukijan eteen asetellaan joukko mielenkiintoisia henkilöitä, joista osa on todellisia ja osa taas ei. Tosi ja tarina sulautuvat kauniisti ja luonnollisesti yhteen luoden maailman, joka aivan täysin olisi voinut olla totta niine kaikkinensa. Hahmoissa on värikylläisyyttä ja valinnan varaa. Toisista pitää välittömästi, toiset taas tekisi mieli itse sulkea jonnekin pois mielestä.
Utrio kuvaa upeasti nuoren ja köyhän naisen elämää ja asemaa. Hän saa kirjoitustyylillään lukijan helposti valtaansa ja kirjaa on hankala laskea käsistään ennen kuin se on kaluttu kannesta kanteen. Tässä on rakkaustarina, joka todella ottaa omakseen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti