torstai 15. lokakuuta 2015

Mia Vänskä: Saattaja

Alkuteos: Saattaja (2011)
Lukija: Leena Pöysti
Ilmestymisaika: 2012 (ko.painos)
Kesto: 8h 33min (8 CDtä)
Kustantaja: Atena Kustannus Oy
ISBN: 978-951-692-961-6
Muoto: äänikirja
Peukku: ^^b


*Kiitetty kauhuesikoinen, joka sai Helsingin kaupunginkirjaston 12 osumaa -tunnustusalkinnon vuonna 2012.


Kaikki alkaa, kun Lilja muuttaa entiseen kotitaloonsa. Kellarin valot räpsyvät ja keskelle lattiaa ilmestyy tyhjästä lätäkkö. Sitten naapurin vanha nainen puukotetaan raa’asti ja Liljan äiti löytyy kotitalon kellarista koomaan vajonneena.


Liljan lapsuusmuistot ja painajaiset alkavat loksahdella yhteen: hänellä on erityislaatuinen kyky, jota hänen odotetaan käyttävän. Liljan on astuttava maailmaan, jonka hän tuntee vain vanhoista taruista: eksyneet ovat täynnä vihaa, joka purkautuu viattomiin ja ottaa nämä valtaansa.


Saattaja on vahva kertomus kohtalon väistämättömyydestä ja vastuuseen kasvamisesta, se raottaa myös verhoa muinaisten myyttien todellisuuteen. Nimettömän uhkan kylmän hengityksen tuntee koko ajan niskassaan.


Teos Saattaja ilmestyi Atenan kustantamana vuonna 2011.*Vänskän teosta on kehuttu ja siksipä nappasin sen kuunteluun. Kiinnostava teos, joka on ehdottomasti tutustumisen arvoinen.


Saattajassa on mielenkiintoisia hahmoja, montaa erilaista ihmistyyppiä ja kohtaloa. Vaikkei kaikkiin tärkeisiinkään hahmoihin mennä kovin syvälle sisään, saa heistä silti hyvän kuvan ja heistä välittää. Hyviin tykästyy ja ilkeistä ei niinkään pidä. Joillekin antaa jopa mielellään uuden mahdollisuuden.


Juoni on kiinnostava. Siihen punotaan sopivassa määrin totuutta ja tarua. Palasia ripotellaan alkuun rauhallisempaan tahtiin, mutta loppua kohti vauhti kiihtyy. Ja luvassa on muutama yllätyskin.

Lukijana Leena Pöysti oli minulle uusi kokemus. Hänen ääntään on miellyttävä kuunnella ja hän saa hahmoihin mukavasti erilaisuutta. Hänen lukusuorituksensa on hyvä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti