torstai 18. toukokuuta 2017

Lucky Luke 1978-1980

Alkuteos: La Ballade des Dalton et autres histoires (1986); La Corde du Pendu at autres histoires (1981); Paradise Gulch (1988); Vas-y, Rantanplan! & Un Lapon au Canada (1988) ja La Premiere catastrophe Ferroviaire (1988)
Toimittaja: Jouko Ruokosenmäki
Suomentaja: Annukka Kolehmainen
Kuvittaja: Morris
Tekstit: Goscinny & Greg; Goscinny, Vicq, De Groot, Do, Domi & Lodewijk; Goscinny; Dom Domi ja Georges Renoy
Ilmestymisaika: 2006 (ko.painos)
Sivumäärä: 143
Kustantaja: Egmont Kustannus
ISBN: 978-952-469-510-7
Muoto: Sid.
Sarjamerkintä: Lucky Luke
Peukku: ^^b
Huom: Kokoelma Lucky Luken minisarjiksia.
Sopisi lukuhaasteeseen ainakin: 5, 22, 23, 34, 35 ja 47

Minulle olivat kaikki näistä minisarjoista ennestään tuntemattomia. Ne ovat hauskoja ja avaavat Lucky Lukesta muutaman uuden puolen. Huumoria ja mukavaa menoa tarjolla.

Balladi Daltoneista on kokoelman ainoa täyspitkä sarjakuva. Siinä eräs laulaja “esittää” tarinan Daltoneista, jotka ovat sattuneet saamaan perinnön sedältään. Setä on kuitenkin asettanut ehdon, että poikien on kostettava hänet tuominneille henkilöille ja tätä kostoretkeä valvomaan on määrätty eräs tietty cowboy. Jokainen voikin sitten arvailla miten putkeen Daltonien kostoretken käy.

Jolly Jumper rakastuu on sympaattinen minisarjakuva. Siinä uskollinen ratsu on sairastunut tuntemattomaan sairauteen ja Lucky Luke koettaa löytää apua heppansa tilaan. Sattumalta he poikkeavat vanhan tutun luo, jossa Jolly Jumper näkee mitä sievimmän tamman…

Jupakka Pancake Valleyssa on minisarjakuva jossa Lucky Luke metsästää rikollista joka on kehdannut varastaa uskollisen Jolly Jumperin.

Seriffikoulussa Lucky Luke palkataan kouluttamaan seitsemän täysin kelvotonta miestä uusiksi seriffeiksi. Aluksi tilanne näyttää toivottomalta, mutta onneksi Lucky Luke on nimensä ja maineensa veroinen.

Paradise Gulch tai Eläkeläisten paratiisi on varsin erikoinen lyhyttarina. Siinä Lucky Luke saapuu kaupunkiin, jonne vanhat legendat ovat asettuneet viettämään eläkepäiviä. Muilla ei ole enää mahdollisuutta lähteä, vaan miten onkaan sankarimme laita?

Hirttoköysi ja muita kertomuksia osuus sisältää myös yhden pidemmän tarinan ja useita lyhyitä. Nimikko tarinassa Hirttoköysi Lucky Luke saapuu kaupunkiin, jossa tunnutaan haluavan pitää kumman paljon hirttäjäisiä ja mitä ihmeellisimmistä syistä. Jotain kummaa on tekeillä, mutta mitä? Siitä päättää Lucky Luke ottaa selvää.

Daltonit rautateillä kertoo Daltonien jokseenkin epäonnistuneesta yrityksestä ryhtyä ryöstämään junia linjalla, jolla on jo aika monta muutakin yrittäjää.

Lucky Luke ja oikeudenjakaja on eräänlainen kunnianosoitus/parodia Zorrolle/Zorrosta. Tarinassa sankarimme nimittäin saapuu pieneen kaupunkiin, jota valvoo salaperäinen Zozzo. Zozzo vain ei ole aivan suuren esikuvansa kaltainen, mutta onneksi Lucky Luke auttaa tätä lainvalvojaa alkuun.

Kamelikaivos kertoo Lucky Luken ja muslimi Hadji Alin kohtaamisesta. Hadji Alin suurin toive on saada näyttää kamelien hyödyllisyys amerikkalaisille, joista moinen eläin tuntuu lähinnä maanvaivalta. Lucky Luken avulla tämäkään tehtävä ei liene mahdoton…

Tilinteko tuo sankarimme tielle vanhan tutun Laura Legsin, jolla on vaivoinaan ihastunut nuorimies, johon taas on ihastunut muuan kylän tytöistä. Lucky Luke joutuu keskelle tätä nuorten tunnesekamelskaa, joka johtaa lopulta kaksintaisteluun…

Hyvässä sanomassa Lucky Luke pääsee lähietäisyydeltä seuraamaan kuinka kristinuskoa saarnataan apasseille.

Li Chin tarinassa seurataan tätä urheaa pientä kiinalaista, joka etsii kaupunkia jossa asuu vain pelkkiä kiinalaisia. Tällä kaupungilla on kuitenkin omat ongelmansa, joiden selvittäminen ei sitten olekaan ihan pikku juttu.

Puskii, Rantanplan! On kunnianosoitus tälle varjoaankin tyhmemmälle koiralle. Siinä suuri koirankouluttaja saapuu vankilaan kouluttamaan myös Rantanplanista mallikelpoista vahtikoiraa. Rantanplanilla kuitenkin on omat metkunsa ja yllätyksensä näytettävänään.

Saamelainen Kanadassa on hupaisa lyhyttarina. Saamelainen Johan on halunnut tuoda poroja Amerikkaan, mutta hänen koko tokalleen on käynyt hivenen hassusti. Yhdessä Lucky Luken ja Vanhan ketun kanssa hän pääsee pieneen seikkailuun, ennen kuin päättää palata kotikonnuilleen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti