tiistai 9. toukokuuta 2017

Milena Parland & Alexander Reichstein: Kun kuu nauroi ja muita maassamme kerrottuja satuja

Alkuteos: När månen skrattade och andra sagor berättade i vårt land (2014)
Suomentaja: Susanna Hirvikorpi
Kuvittaja: Alexander Reichstein
Teksti: Milena Parland
Ilmestymisaika: 2015 (ko.painos)
Sivumäärä: 247
Kustantaja: Schildts & Söderströms
ISBN: 978-951-52-3544-2
Muoto: Sid.
Peukku: q^^
Lukuhaaste 2017: 13. Kirja "kertoo sinusta" (26/50)
Sopisi lukuhaasteeseen ainakin: 6, 15, 17, 18, 22, 23, 38, 39 ja 47

*Tämä kirja vie sinut satujen kiehtovaan maailmaan. Jännittävät ja joskus hurjatkin tarinat ovat lähtöisin eri kulttuureista ympäri maailman - aivan kuten me suomalaisetkin. Tarinat muiden muassa Joukahaisesta, Hodja Nasraddinista ja Julmasta lohikäärmekuninkaasta sopivat kaikenikäisille lukuintoisille, niin itsekseen kuin ääneen luettavaksi.*

Tässä satukirjassa on useita satuja yhden sadun sisällä. Kehyskertomuksessa kirjan kirjoittaja kiertää ympäri Helsinkiä, kotikaupunkiaan etsimässä satuja. Aina kohdatessaan ihmisiä, hän pyytää heitä kertomaan itselleen sadun. Ja sitten nämä ihmiset kertovat hänelle sadun, jonka ovat kuulleet ja joka liittyy heidän kotimaahansa tai perheensä historiaan. Näin ollen kirjan aikana tulee luettua kauniita satuja ympäri maailman. Ja niitä kaikkia kerrotaan täällä pohjolassa nykyään.


Kehyskertomus avaa myös kunkin sadun historiaa hivenen. Näin ollen pieni nykypäivään sijoittuva pätkä ja siihen liittyvä satu kannattaakin lukea yhtenä kokonaisuutena. Tämä on helppoa, sillä yhdessäkään sadut eivät ole kovin pitkiä. Uskon niiden myös sisältönsä puolesta soveltuvan kaikenikäisille.

Kirjan kuvituksesta en sen sijaan pidä. Se on minusta jotenkin ahdistava. Kuviin on otettu erilaisia mattoja maailmalta ja niitä on sitten digitaalisesti muokattu ja niiden päälle on kuvitettu kirjan tarinoista kohtauksia. Jälki on melkoisen räikeä. Minun silmääni se ei nappaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti