keskiviikko 31. toukokuuta 2017

Luís Miguel Rocha: The Papal Decree

Alkuteos: ? (2010)
Englannistaja: Robin McAllister
Ilmestymisaika: 2011 (ko.painos)
Sivumäärä: 471
Kustantaja: Penguin Books
ISBN: 978-0-241-95451-5
Muoto: Nid.
Sarjamerkintä: Vatican series  #3
Peukku: q^^
Huom: Tunnetaan myös nimellä The Pope's Assassin
Lukuhaaste 2017: 44. Kirjassa käsitellään uskontoa tai uskonnollisuutta (32/50)
Sopisi lukuhaasteeseen ainakin: 6, 20, 23, 40 ja 47

*The Catholic church’s best-kept secret. The ancient scrolls which threaten that secret. And a journalist prepared to discover the truth at any cost.

1947, the Qumran Valley. Ancient scrolls are discovered that the Vatican desperately tries to suppress. Only five men know of their existence. But now four of the men have been found dead…

Priest and double agent Rafael Santini is sent to investigate. The evidence he discovers may implicate journalist Sarah Monteiro, who already knows too many of the Church’s secrets.

Finding themselves dangerously entangled in a life-threatening conspiracy that the Church will go to any length to protect, Rafael and Sarah must uncover the truth before the killers do…*Tämä kirja on selvästi saanut vaikutteita Dan Brownilta ja kumppaneilta, jotka laittavat sankareita etsimään mystisiä aarteita ja salaisuuksia katolisen kirkon piiristä. Se ei ole kaikkein omaperäisin idea, mutta joissain tapauksissa se voi toimia mainiosti. Tällä kertaa se ainakin viihdyttää, vaikka kirjan juoni on minusta hieman sekava.

Plussat annan siitä, että yksi päähenkilöistä on nainen. Ja ilmeisesti jo ainakin kolmen kirjan verran. Itse taas aloitin siitä viimeisimmästä, mikä ei kylläkään kamalammin lukukokemusta haitannut. Mitä nyt jotkut pienet viittaukset menneisiin ja hahmojen väliset suhteet jäivät vähän arveluttamaan. Lisäksi Sarah tuntui tässä osassa olevan aavistuksen statistina miesten ja vauhdikkaiden tapahtumien ja juonen käänteiden kuljettaessa kertomusta eteenpäin melkoisella vauhdilla. Sarahiin olisi ehkä parempi tutustua sarjan ensimmäisestä osasta alkaen, sillä hänessä on selvästi jotain enemmän ja taas vastaavasti tulossa on ehkä vielä jotain. Sellainen tuntu ainakin minulle jäi.

Rafael taas. No. Mitä nyt voi odottaa mystiseltä ja salaperäiseltä papilta? Jolla on oma menneisyytensä ja joka toimii hetkeäkään epäröimättä kirkon puolesta? Mieshahmona ehkä turhan perinteinen, mutta silti hänessä on jotain, joka saa lukijan kiinnostumaan hänestä enemmän ja enemmän. Tosin ehkä vähän hitaasti lämmeten.

Näiden kahden päähahmon lisäksi kirjassa on monia, monia muita hahmoja. Osa selvästi vain tätä kyseistä kirjaa varten, mutta myös muutamia, jotka ehkäpä vilahtelevat sarjan muissa osissa. Heissä on potkua ja meininkiä, mukavasti vaihtelua. Tosin heitä on melkoinen määrä ja osalla useampia nimiä tai lempinimiä, joten kaikista perässä pysyminen vaatii keskittymistä. Varsinkin kun katolisen kirkon kaikki arvonimet eivät ole edes välttämättä suomeksi hallussa.


Kirjan juoni on vauhdikas ja siinä on monta yllättävää käännettä, joten lukija saa kyllä olla varppeillaan. Kirja on myös siinä mielessä kiintoisa, että vaikka se onkin selvästi jännäri, antaa se myös mielenkiintoista kuvaa katolisesta kirkosta ja sen sisäisistä ristiriidoista. Päästäänpä kirjassa jopa pohtimaan koko kristinuskon olemassaolon syitä ja totuuksia...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti