torstai 25. toukokuuta 2017

Terry Pratchett: Mahtava Morris ja sivistyneet siimahännät

Alkuteos: The Amazing Maurice and His Educated Rodents (2001)
Suomentaja: Leena Peltonen
Ilmestymisaika: 2005 (ko.painos)
Sivumäärä: 287
Kustantaja: Karisto
ISBN: 951-23-4635-4
Muoto: Nid.
Peukku: ^^b
Lukuhaaste 2017: 16. Ulkomaisen kirjallisuuspalkinnon voittanut (30/50)
Sopisi lukuhaasteeseen ainakin: 6, 9, 18, 21, 23, 24, 31, 35, 37, 41 ja 47

*Morris on kiero kolli, joka on kehitellyt täydellisen huijaussuunnitelman. Se lyöttäytyy yhteen simppelin oloisen soittajapojan ja älykkään rottalauman kanssa. Joukkio kiertää kaupungista toiseen, ja rotat luovat pientä hysteriaa. Morris ja pillipiipari lupaavat armollisesti hoitaa rottaongelman pois - muhkeaa korvausta vastaan tietenkin - ja ei kun kuono kohti seuraavia höynäytettäviä!

Rottien mielestä touhu ei ole ihan reilua, ja päätetään tehdä viimeinen keikka. Mutta tässä kaupungissa homma ei sujukaan ihan yhtä helposti…

Terry Pratchett on yksi tämän hetken suosituimmista kirjailijoista. Hulvattoman hauska tarina mahtavasta Morrisista on voittanut Englannissa kansainvälisesti arvostetun Carnegie Medal -kirjallisuuspalkinnon.*Taattua huumoria luvassa hauskoine viittauksineen kirjallisuuden klassikoihin ja kliseisiin. Löytyy vitsiä pillipiipareista kuin myös vaikka Grimmin veljeksistä ja satujen rakenteesta. Tämä vielä yhdistettynä kummalliseen ja varsin erikoiseen hahmokatraaseen niin viehättävä ja hykerryttävä lukukokemus alkaa olla taattu. Vai kuinka monesti pääosassa ovat puhuva kissa ja laumallinen rottia?


Pratchettin tyyli kirjoittaa on sujuvalukuista ja kepeää. Asioita ei oteta turhan vakavasti vaan huumoria on roppakaupalla. Morris siimahäntineen on selvästi suunnattu vähäsen nuoremmille pratchettin ystäville, sillä se ei sisällä selvää yhteiskuntakritiikkiä kuten jotkut herran teokset. Sanailu on kepeää ja rattoisaa, pilke silmäkulmassa mennäänkin koko ajan. Myös vanhempi lukija nauttii tekstin huumorista. Ainakin lapsenmielisempi. Oivallinen ja nautittava lukukokemus raskaampien kirjojen väliin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti