keskiviikko 19. heinäkuuta 2017

Aravind Adiga: Valkoinen tiikeri

Alkuteos: The White Tiger (2008)
Suomentaja: Tarja Teva
Ilmestymisaika: 2009 (ko.painos)
Sivumäärä: 345
Kustantaja: BTJ Kustannus
ISBN: 978-951-692-734-6
Muoto: Sid.
Peukku: ^^b
Lukuhaaste 2017: 33. Kirja kertoo Intiasta (47/50)
Sopisi lukuhaasteeseen ainakin: 12, 16, 23, 38, 39, 42, 44 ja 47

*Seitsemän yön kuluessa köyhän riksakuskin pika Balram Halwai kertoo ravistelevan ja vangitsevan menestystarinansa. Jo kouluaikoina hänet nimettiin valkoiseski tiikeriksi, viidakon harvinaisimmaksi olennoksi, jollainen syntyy vain kerran sukupolvessa.

Rikkaan miehen autokuskina Balram pääsee ensi kertaa Delhiin. Torakoiden, puhelinfirmojen, 36 miljoonan jumalan, slummien, temppeleiden ja liikenneruuhkien kaupungissa Balram oppii nopeasti uuden Intian pelisäännöt. Yhteiskunnan portaiden kapuaminen vaatii uhrauksia.

Valkoinen tiikeri on kertomus kahdesta Intiasta, pimeästä ja valoisasta. Matka maaseudun kurjuudesta yritysmaailman komeetaksi on yhtä aikaa hellyttävä, tyly ja unohtumaton romaanidebyytti.*Tämä kirja on mielenkiintoinen tuttavuus. Se on viesti, yksinpuhelua vieraan maan pääministerille, yhden miehen totuus Intiasta, joka halutaan antaa virheellisten kuvien välttämiseksi. Sillä tietystihän poliitikot näyttävät toisilleen vain maan kiillotetun kuvan, jota vierasmaalaiset voivat ihailla ja jonka taakse he eivät edes ymmärrä vilkuilla.

Alkuun kertojan ääni ja poukkoilu tarinassa tuntuu hassulta ja minun oli vaikea päästä siitä kiinni. Mutta sitten nappasi. Ajauduin mukaan tarinaan ja suorastaan ahmin koko kirjan yhdeltä istumalta. Rehellisyys, avoimuus ja maalla kasvaneen yksinkertaisen mutta tavoitteellisen miehen tarina otti omakseen. Oli uskomatonta lukea miten hän ja muut antavat kohdella itseään, koska se on oikein. Koska se on heidän paikkansa. Kastilaitoksella on vielä oma suuri valtansa Intiassa, tuossa kiehtovassa perinteiden maassa, johon tämä kirja sukeltaa silmät avaavalla tavalla.

Vaikuttava teos. Mielenkiintoinen ja omalla tavallaan raikas. Perinteistä kerrontaa rikkova ja piristävä. Eikä missään muotoa liian raskas, vaikka kirjan aiheet ovatkin melko poliittisia toisinaan. Tämä kirja voi hyvin olla nykypäiväisen Intian kuvaus.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti