maanantai 24. heinäkuuta 2017

Voltaire: Mikromegas

Alkuteos: Micromégas (1752)
Suomentaja: Marja Haapio
Ilmestymisaika: 2002 (ko.painos)
Sivumäärä: 64
Kustantaja: Basam Books
ISBN: 952-9842-20-5
Muoto: Nid.
Peukku: q^^
Lukuhaaste 2017: 7. Sala- tai taiteilijanimellä kirjoitettu kirja (49/50)
Sopisi lukuhaasteeseen ainakin: 5, 11, 17, 23, 25, 34, 35 ja 47

*Siriuksen vieras on käynyt planeetallamme jo 1700-luvulla, mikäli Voltairea on uskominen. Tämä valloittava, filosofinen tieteiskuvitelma kertoo, kuinka kahdeksan peninkulman mittainen Mikromegas päätyy avaruusseikkailunsa lopuksi pikkuruiselle pallollemme, ja vieläpä Pohjanlahden perukoille. Uteliaisuuttaan hän tulee noukkineeksi merestä haaksirikkoutuneen tutkimusretkikunnan aluksen. Mutta kuinka onnistuu keskustelu maan asukkaiden kanssa, joita muukalainen ei paljaalla silmällä erota?

Onko maan päällä älyllistä elämää? kysyy Mikromegas. Yhdessä hänen kanssaan voimme ihmetellä tieteen saavutuksia, opetella suvaitsevaisuutta ja nauraa itsellemme.

Voltairen valistusfilofofian hengessä kirjoittama avaruussatu sekoittaa totta ja tarua postmoderniin tapaan ja riemastuttaa kaikkia hyvän tarinan ystäviä.*
Varsin erikoinen avaruussatu, joka on ottanut oman osansa Voltairen aikalaisista. Onneksi tähän käännökseen oli laitettu muutamia sivuhuomautuksia henkilöistä ja kirjoittajan mahdollisesti esittämistä viittauksista. Ne tekivät lukemisen ainakin itselleni helpommaksi vaikkei vanhempi politiikka olekaan mieliaiheitani. Onneksi kritiikki oli tällä kertaa puettu miellyttävämpään asuun ja kokonaisuutena Mikromegas on mielenkiintoinen tuttavuus nykylukijallekin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti