torstai 20. heinäkuuta 2017

Colin Thompson: Uusi Eeden

Alkuteos: Future Eden (1999)
Suomentaja: Jaana Kapari
Ilmestymisaika: 2002 (ko.painos)
Sivumäärä: 279
Kustantaja: Tammi
ISBN: 951-31-2034-1
Muoto: Sid.
Peukku: ^^b
Lukuhaaste 2017: 46. Oseanialaisen kirjailijan kirjoittama kirja (48/50)
Sopisi lukuhaasteeseen ainakin: 5, 6, 9, 23, 34, 35, 37, 38, 41 ja 47

*On vuosi 2287 ja ihmiskunta on häviämässä sukupuuttoon. Jiin elämä on olosuhteisiin nähden mukavaa, mutta yksinäistä. Hän päättää jättää turvallisen kattohuoneistonsa ja selvittää, mitä maailmassa oikein tapahtuu. Silloin hänen lemmikkikanansa puhkeaa puhumaan ja paljastaa todellisen henkilöllisyytensä. Ethel-kana onkin muukalainen kaukaisesta galaksista. Jii hyppää Ethelin matkaan ja tutustuu myös Oraakkeliin eli Pörröön, Douglasiin Merliniin, Sokeaan Pianonvirittäjään sekä Koohon, Jiin sieluntoveriin ja kumppaniin. Heillä seitsemällä on mahdollisuus johdattaa ihmiskunta pois tuhon partaalta ja kenties Uuteen Eedeniin.

Uusi Eeden on hengästyttävä hyppy tulevaisuuteen. Se on oivallusten ilotulitusta ja visioiden virtaa sekä havahduttava näkemys siitä, mihin maailma voi olla menossa, jos ihmiskunta jatkaa nykyiseen malliin. Tämän kirjan luettuaan katsoo maailmaa uusin silmin, varsinkin kanoja.

Lontoossa syntynyt, sittemmin Australiaan asettunut Colin Thompson on toiminut mm. Graafisena suunnittelijana ja näyttämömestarina. Kirjailijanuransa hän aloitti vuonna 1991 Ethel-kanasta kertovalla lastenkirjalla. Uusi Eeden on Colin Thompsonin ensimmäinen suomeksi julkaistu teos.*Uusi Eeden on hauskaa ja välillä hyvinkin erikoista huumoria sisältävä teos, jonka parissa ainakin itse pääsin hihittelemään useampaankin kertaan. Se sisältää loistavaa tilannekomiikkaa, hienoja ja mieleenpainuvia vuoropuheluja ja mitä mielenkiintoisimpia henkilöhahmoja. Se on mainio sekoitus tulevaa ja mennyttä, sillä sen tarina ja hahmot ammentavat itseensä sisältöä nii Camelotista, muinaisista taruista kuin miksei vaikka Men in Black -elokuvastakin. Tähän päälle se itse esittää villejä ajatuksia siitä, mitä maailmalle voi tällä menolla käydä…

Vaikka Thompsonin teos onkin suunnattu lapsille ja nuorille, uppoaa se huumorinsa puolesta kevyempänä lukemisena aikuiseenkin makuun. Se on hyvä kokeilu, jos haluaa tutustua scifiin, joka ei ota kaikkea turhan vakavasti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti