Alkuteos: Muutoksen tekijät : Renessanssin synty ja perintö (2016)
Ilmestymisaika: 2016 (ko.painos)
Sivumäärä: 270
Kustantaja: Antena
ISBN: 978-952-300-238-8
Muoto: Sid.
Peukku: ^^b
Lukuhaaste 2017: 48. Kirja aiheesta, josta tiedän hyvin vähän (42/50)
*Euroopan historiassa on kausia, jolloin henkinen ilmapiiri on keväinen ja ilmava kuin Botticellin maalaus: optimismi vallitsee, uudet ideat sinkoilevat ja toimeliaisuus on huipussaan. Tämä on tuttu kuva renessanssista.
Muutoksen tekijöissä Pekka Matilainen tutkii renessanssin juuria ja perintöä. Mikä 1400-luvun Italian kulttuurielämässä antoi renessanssin ajattelutavalle sysäyksen? Onko renessanssin käsite oikeutettu vai olivatko mullistukset nähtävissä jo keskiajalla? Miten keskiajan kuvataiteen siveät pyhimykset vaihtuivat David-patsaan kaltaisiin alastomiin anatomiatutkielmiin? Mistä syntyi tieteen kehitykseen johtanut ajatus maailman tutkimisesta? Miten antiikin kulttuuriperintö näkyy nykyaikana?
Muutoksen tekijät matkustaa läpi eurooppalaisen kulttuurin historian antiikista nykypäivään ja muistuttaa, että dialogi menneisyyden kanssa on avain tulevaisuuteen.
Pekka Matilainen (s.1946) on työskennellyt Yliopisto-lehden päätoimittajana ja opiskellut klassillista filologiaa. Palkittu kirjailija on tutkinut renessanssin Firenzeä myös kiitetyssä esikoisromaanissaan Kupoli.*
Persoonallisella ja rennolla otteella kirjoitettu tietokirja, josta aiheen rakkaus ja siihen perehtyminen näkyy ja kuuluu. Tekstiä lukee mielellään ja siihen on helppo upota. Mukana on paljon asiatietoa, sekä myös miellyttäviä pieniä faktoja. Koko aiheesta saa laajan kuvan. Itseäni jäi tosin harmittamaan se, ettei mitään suoria ja lopullisia vastauksia annettu - eihän se kylläkään ole mahdollistakaan. Kirja kuitenkin avartaa lukijan käsitystä ja esittää hyviä analyysejä ja ajatuksia mahdollisiksi vastauksiksi antamiinsa kysymyksiin. Se johdattaa lukijan pohdintojen tielle.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti