torstai 27. heinäkuuta 2017

Minna Canth: Työmiehen vaimo

Alkuteos: Työmiehen vaimo (1885)
Ilmestymisaika: (ko.painos)
Sivumäärä: 61
Kustantaja: Elisa Kirja
Muoto: e-kirja (EPUB)
Peukku: q^^
Huom: Saatavana ilmaiseksi Elisa Kirja -palvelusta
Sopisi lukuhaasteeseen ainakin: 3, 8, 20, 34, 38, 45, 47 ja 50

*Työmiehen vaimo (1885) on yksi Canthin tunnetuimpia ja yhteiskunnallisesti radikaaleimpia teoksia. Sen päähenkilö menee naimisiin huonoksi aviomieheksi osoittautuvan miehen kanssa. Aviomies ryyppää vaimonsakin rahat ja saattaa perheensä kurjuuteen. Teksti kritisoi vahvasti sekä alkoholia että miesten valta-asemaa avioliitossa.*



Tämä näytelmä on kaikkinensa aika masentava. Se käsittelee vakavia aiheita, eikä mitenkään kauniisti tai romantisoidusti. Teksti on kylmää ja raakaa. Ihmiselle ei oikeastaan anneta minkäänlaista mahdollisuutta. Kun olet tiesi valinnut, on se ilmeisesti pysyvä. Näin ainakin jos olet erehtynyt naimisiin asti. Etenkin jos olet nainen. Onneksi ajat ovat muuttuneet ja nainen voi nykyisin päättää omasta omaisuudestaan eikä ole miehensä vallan alla avioliitossa.

Sen sijaan yhä nykyäänkin on ongelmia, jos joku ryyppää liikaa. Alkoholi aiheuttaa yhä ongelmia niin yksinäisille ihmisille kuin aviossa olevillekin. Niiltä osin näytelmän viesti on vieläkin ajankohtainen. Ei pidä sortua viinan kiroihin.

Nopealukuinen klassikko, joka ei enää aivan tavoita aikaa. Näin ainakin itse näkisin vanhahtavan sananparrenkin takia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti