lauantai 15. heinäkuuta 2017

Raila Leppäkoski: Sakset, kivi, paperi

Alkuteos: Sakset, kivi, paperi (2007)
Ilmestymisaika: 2007 (ko.painos)
Sivumäärä: 71
Kustantaja: Kirja kerrallaan
ISBN: 978-852-480-061-7
Muoto: Nid.
Sarjamerkintä: Kirja kerrallaan näytelmät # 114
Peukku: q^^
Lukuhaaste 2017:  19. Yhdenpäivänromaani (45/50)
Sopisi lukuhaasteeseen ainakin: 25, 26, 45, 47

*Sakset, kivi, paperi on tragikoominen näytelmä perheestä, joka kolmen sukupolven voimin matkaa kesämökille ja kohtaa perheensisäiset tutut tunteet: vihan, itsesäälin ja rakkauden. Yhteisymmärrys ja toistensa hyväksyminen on kuitenkin mahdollista. Yhteen vuorokauteen mahtuu monta mielentilaa, joita kauempaa katsoessa ei tiedä pitäisikö itkeä vai nauraa.*Tämä yhteen päivään (vuorokauteen) sijoittuva näytelmä sattui käteeni vahingossa, mutta oli vaihteeksi erilaisuudellaan mukavaa (ja nopeaa) luettavaa.

Näytelmä on jaettu kolmeen näytökseen, joista jokaisen aikana sen hahmot tuntuvat muuttuvan. Jokaista näytöstä hallitsee eri elementti. Kun porukka saapuu mökille, ovat kaikki vihaisia ja suutuksissa. Yöllä itsesääli, suru ja menneisyys hiipivät esille. Aamulla taas kaikki on hyvin ja tuntuu, kuin rakkaus alkaisi säteillä kaikkialla. Miten ihmiset voivatkaa muuttua niin paljon vajaassa vuorokaudessa? Onko se mökin rauhoittava ja taianomainen ilmapiiri? Aika ajatella?

Näytelmä etenee nopeasti ja sen taustalla vilahtavat menneet ja tulevat. Se on tasapainoilua elävässä elämässä, jossa ihmiset riitelevät, mutta sitten taas sopivat. Varsin elämän makuinen ja tuntuinen. Itse en kyllä oikein nauranut, pikemminkin vain ihmettelin näytelmän henkilöiden aivoituksia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti