keskiviikko 26. heinäkuuta 2017

William Shakespeare: Kuningas Lear

Alkuteos: King Lear (n. 1605)
Suomentaja: Paavo Cajander
Ilmestymisaika: 2012 (ko.painos)
Sivumäärä: 71
Kustantaja: Elisa Kirja
ISBN: 978-952-282-508-7
Muoto: e-kirja (EPUB)
Peukku: q^^
Huom: Saatavana ilmaiseksi Elisa Kirja -palvelusta
Sopisi lukuhaasteeseen ainakin: 5, 6, 12, 20, 23, 24, 26, 34, 35, 37, 39, 47


*Kuningas Lear on William Shakespearen tunnetuimpia tragedioita. Se on kirjoitettu luultavasti vuonna 1605 ja perustuu vanhaan brittiläiseen kuningas Leirin taruun. Tarina oli yleisesti tunnettu Shakespearen aikoihin, kuten monet muutkin tarinat, joihin hänen näytelmänsä perustuvat. Miljöönä on epähistoriallinen muinainen Britannia, todellisuudessa Shakespearen oma aika, kuten hänen muissakin näytelmissään.


Toisin kuin Leir-kansantarinassa, kuningas Learissa on onneton loppu. Näytelmää on pidetty muutenkin pessimistisenä ja jopa nihilistisenä, minkä vuoksi se on ollut epäsuosiossa ja sitä on toisinaan esitetty positiivisemmiksi muokattuina versioina. Toisen maailmansodan jälkeen Learia on kuitenkin pidetty yleisesti Shakespearen suurimpiin teoksiin kuuluvana. Näytelmän tunnetuimpiin kuuluu kohtaus, jossa Lear raivoaa myrskyssä.*

Cajanderin vanhat suomennokset tekevät toisaalta näistä näytelmistä haasteellisia lukea, toisaalta ne sopivat mainiosti näytelmien henkeen. Näin on jälleen Kuningas Learin kohdalla. Hienoa paatoksellisuutta ja kiehtovaa sanallista kikkailua tässä kuuluisassa tragediassa, joka ehkä Suomessa on jäänyt vähäsen vähemmälle huomiolle.

Näytelmän juoni on klassinen: vallantavoittelua ja juonittelua useammallakin taholla. Onneksi joukossa on edes muutama uskollinen ja oikeamielinen, jotka tahtovat puolustaa heikompia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti