sunnuntai 22. heinäkuuta 2018

Leo Tolstoi: Sota ja rauha I

Alkuteos: Война и мир [Voina i mir] (1865-1869)
Suomentaja: Iivari Wallenius
Ilmestymisaika: 2014 (ko.painos)
Sivumäärä: 344
Kustantaja: Elisa Kirja
ISBN: 978-952-282-921-4
Muoto: e-kirja (EPUB)
Sarjamerkintä: Sota ja rauha #1
Peukku: q^^
Huom: Elisa Kirjan ilmainen klassikko, jaettu 4 osaan
Sopisi lukuhaasteeseen ainakin: 1, 6, 14, 19 ja 32
Hyllynlämmittäjä: 28
Lukulistalta: 32

*Leo Tolstoin Sota ja rauha on eräs maailmankirjallisuuden suurista klassikoista. 1800-luvulle sijoittuva kirja kuvaa Venäjän ja Napoleonin välistä sotaa ja sen keskelle joutuneita ihmisiä. Teoksen keskiössä ovat viisi aatelisperhettä, mutta kirja on samalla läpileikaus koko 1800-luvun venäläisestä yhteiskunnasta.*Vanha suomennos on kohtalaisen helppoa luettavaa. Hassuja ilmauksia kuitenkin on melkoisesti, joskin se tuntuu tavallaan sopivan vanhaan tyyliin, jolla kirjan henkilöt puhuvat. Lähes kaikki kun ovat toisilleen “rakkaita” tai jotain vastaavaa… Henkilöhahmoja kirjassa onkin sitten muutama… Venäläiset nimet ja lempinimet tahtovat mennä sekaisin. Joskus joutuu todella pohtimaan kenestä nyt oikein puhutaan ja kenen toimia seurataan. Jonkinlainen henkilöhakemisto helpottaisi, joskin sen selaaminen e-kirjana on aina yhtä työtä ja tuskaa.

Tämä kirjan osa pitää sisällään todella paljon vieraskielisiä lausahduksia ja niihin laitettuja selityksiä. Jotka tietenkin löytyvät sitten vasta lopusta. Muutamat ensimmäiset jaksoin lukea, mutta sitten into lopahti kesken. Tässä versiossa tekstissä olevasta viitteestä pääsee kyllä lopun luetteloon, mutta ei mitenkään näppärästi takaisin itse kirjan pariin. Lisäksi lukuisat kirjoitusvirheet häiritsevät omaa lukukokemusta melkoisesti.

Sota ja rauha alkaa jokseenkin verkkaisissa tunnelmissa. Hahmoja esitellään ja perheisiin tutustutaan. Lukijalle annetaan vinkkejä jännitteistä, joita hahmojen välillä on. Ensimmäinen osa on jaettu vielä muutamiin pienempiin osiin, joissa on oma rytmityksensä: yhdessä seurataan seurapiirielämää ja sen koukeroita. Toisessa ollaan äkkiä ruhtinas Andrein mukana rintamalla. Kolmas osa seikkailee seurapiirien ja rintaman välillä. Muutamia avioliittoja järjestellään ja osa nuorukaisista hankkii itselleen sotilaskokemusta lisää. Sodan ja rauhan ensimmäinen osa on jokseenkin rauhaisaa menoa, vaikka sodassa ollaankin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti