tiistai 31. heinäkuuta 2018

Leo Tolstoi: Sota ja rauha III

Alkuteos: Война и мир [Voina i mir] (1865-1869)
Suomentaja: Rob. A. Seppänen
Ilmestymisaika: 2014 (ko.painos)
Sivumäärä: 407
Kustantaja: Elisa Kirja
ISBN: 978-952-282-941-2
Muoto: e-kirja (EPUB)
Sarjamerkintä: Sota ja rauha #3
Peukku: q^^
Huom: Elisa Kirjan ilmainen klassikko, jaettu 4 osaan
Sopisi lukuhaasteeseen ainakin: 1, 6, 14, 17 ja 24
Hyllynlämmittäjä: 28
Lukulistalta: 32

*Leo Tolstoin Sota ja rauha on eräs maailmankirjallisuuden suurista klassikoista. 1800-luvulle sijoittuva kirja kuvaa Venäjän ja Napoleonin välistä sotaa ja sen keskelle joutuneita ihmisiä. Teoksen keskiössä ovat viisi aatelisperhettä, mutta kirja on samalla läpileikaus koko 1800-luvun venäläisestä yhteiskunnasta.*
Sodan ja rauhan kolmas osa alkaa sotatilanteen tarkastuksilla. Ja meno jatkuu muutenkin kirjan edetessä. Kolmas osa eroaa aikaisemmista siinä mielessä, että sotatilanteisiin kiinnitetään todella paljon huomiota. Taisteluiden ja tiedossa olevien faktojen kerrontaan käytetään aikaa. Kirjan tapahtumia kytketään vahvasti todellisiin tapahtumiin ja esimerkiksi Napoleon vierailee useammankin kerran mukana tarinassa. Sodan keskellä huomataan, ettei tuttujen perheiden ja niiden jäsenten arki ole enää niin ruusuista ja auvoista kuin mitä se oli ensimmäisen osan alussa.

Tässä vaiheessa kirjaa on kääntäjä vaihtunut, ja sen huomaa tekstistä. Toisaalta tämä uusi kääntäjä on tehnyt työnsä mukavasti ja sujuvasti. Tekstiä lukee jopa hivenen enemmän mielellään kuin aikaisempia, toisaalta taas tuntuu kummalta kun kirja ja henkilöt ovat samat, mutta tyyli jonkin verran erilainen. Osa käytetyistä sanoista ainakin poikkeaa aikaisemmin käytetyistä. Ei kielen muutos lukemista haittaa vaikka ajatuksena oudoksuttaa. Enemmän lukemista haittaavat runsaat ranskankieliset pätkät, joiden ymmärtämiseksi pitäisi mennä tutkimaan kirjan lopun viitteitä. Eikä se e-kirjan ollessa kyseessä ole helppoa tai mukavaa. Tästä miinus.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti