lauantai 28. heinäkuuta 2018

Tuula Nyström ja Laila Nevakivi: Piikkipallo ihan pihalla

Alkuteos: Piikkipallo ihan pihalla (2017)
Kuvittaja: Laila Nevakivi
Teksti: Tuula Nyström
Ilmestymisaika: 2017 (ko.painos)
Sivumäärä: 48
Kustantaja: Maahenki
ISBN: 978-952-301-111-3
Muoto: Sid.
Peukku: ^^b
Sopisi lukuhaasteeseen ainakin: 4, 11, 32, 34, 36, 47


*Nopea saalistaja, ketterä kiipeilijä, mainio uimari, äänekäs sirkuttaja, puutarhurin pikkuapuri… Piikkipallo ihan pihalla tutustuttaa lapset ja aikuisetkin toisenlaiseen siiliin. Tuorein tutkimustieto yhdistyy sadunomaiseen tarinaan, joka kuljettaa siiliä läpi vuodenaikojen. Siilin kanssa kulkee kumisaapasprinsessa Venni, jolta onnistuu niin siilin talvipesän rakentaminen kuin siiliriimien rustaaminen.

Lumoava kuvitus yhdistää siilin vuodenajat aitoon kasvikuvastoon ja hyönteismaailmaan. Laila Nevakivi on palkittu luonto- ja satukuvituksiin erikoistunut lastenkuvittaja. Kirjoittaja Tuula Nyström on arvostettu siiliasiantuntija, ja hänellä on kokemusta loukkaantuneiden ja sairaiden siilien hoitamisesta.*
Minun oli aivan pakko napata tämä tietokirja luettavaksi. Sen kansi oli yksinkertaisesti aivan liian vastustamaton siilifanille. Tämä herätelaina kannatti, sillä teos on kaunista katseltavaa ja kiinnostavaa luettavaa.

Kuvitus on hieno. Se on elävä ja realistinen. Kuvat tukevat hienosti tekstiä ja niitä on kiva katsella yhdessä kaverin kanssa. Siilistä ja sen elintavoista saa paljon tietoa.

Myös kirjan tietopuoli on todella hyvä. Siinä on monia hyviä perusfaktoja ja paikoitellen mennään jopa syvemmälle siilitietouden pariin. Aikuinen lukija viihtyy siinä missä lapsikin. Itse ainakin yllätyin muutamin paikoin ja koin oppivani paljon.

Venni ja hänen tarinansa jäävät jokseenkin ulkopuolisiksi vaikka siilin vuotta onkin linkitetty Vennin kiinnostukseen. Uskon, että lapset pitävät enemmän Vennistä ja voivat samaistua häneen, mutta minä itse olisin kaivannut vain lisää ja enemmän tietoa siilistä. Sekä vaikka muutaman söpön ylimääräisen kuvan tästä valloittavasta piikkipallosta.

Suosittelen tätä tietokirjaa niin lapsille kuin aikuisillekin. Mainio tietopaketti hyvillä kuvilla ja erinomaisilla ohjeilla siihen, kuinka kohdata ja kohdella siiliä. Neuvot talvipesän ja ruokintapaikan rakentamiseen ovat näppärät.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti