torstai 12. heinäkuuta 2018

Sylvain Neuvel: Heräilevät jumalat

Alkuteos: Waking Gods - Book Two of the Themis Files (2017)
Suomentaja: Niina Kainulainen
Ilmestymisaika: 2018 (ko.painos)
Sivumäärä: 389
Kustantaja: Like
ISBN: 978-952-01-1729-0
Muoto: Sid.
Sarjamerkintä: Themis-kansioiden toinen kirja
Peukku: ^^b
Sopisi lukuhaasteeseen ainakin: 1, 6, 7, 14, 19, 23, 28, 32, 33 ja 49
Lukulistalta: 28


*Ihmiskunta voittamattomien konejättiläisten armoilla


Pahimmista painajaisistamme on tulossa totta. Rose Franklin tiimeineen on tutkinut vuosikymmenen ajan valtavan avaruusrobotti Themiksen arvoitusta. Ratkaisun aika on käsillä, kun toinen, entistäkin suurempi robotti hyökkää Maahan. Uuden uhkan edessä Themis on ihmisten viimeinen toivo. Rosen ja kumppaneiden on paljastettava vieraan ja kuolettavan teknologian salaisuudet ennen kuin on liian myöhäistä.*

Tätä uutukaista odottelin kovasti. Ja kyllä kannatti. Neuvel jatkaa samaa hengästyttävän upeaa kerrontaa, joka nappaa lukijan mukaansa ja iskee tämän kasvoille tarinan, joka on uskomattomuudessaan jännittävä ja paikoitellen jopa pelottava.

Kuten sarjan ensimmäinenkin osa, on Heräilevät jumalat kerrottu erilaisten tallenteiden kautta. Mukana on päiväkirjamerkintöjä, harjoitusten tallenteita ja niin edelleen. Kaikki kuvaillaan ihmisten kertoman mukaan, joten lukijan käsitys ympäröivästä maailmasta ja tapahtumista jää aina kulloisenkin “todistajan” varaan. Ja heidän kerrontatavoissaan on melkoisia poikkeuksia. Mikä on hyvä, sillä hahmojen persoonallisuudet pääsevät näin mainiosti esiin.

Lukija törmää kirjan sivuilla vanhoihin tuttuihin hahmoihin ja pääsee heidän matkaansa helposti. Pientä vaikeutta kirjassa esiintyy siinä mielessä että edellisen osan tapahtumista on kulunut noin 10 vuotta. Sitä, mitä näiden kuluneiden kymmenen vuoden aikana oikein on tapahtunut, ei kunnolla käydä lävitse. Ehkei mitään sen kummempaa ole tapahtunut, ehkä on paljonkin. Lukija joutuu päättelemään asioita rivien välistä ja tallenteiden teksteistä. Tämä puute on kuitenkin pieni ja kirjan omat tapahtumat varastavat varsin äkkiä huomion itseensä.

Heräilevät jumalat on kiinnostava, erilainen ja jotenkin jopa pelottavan läheisen tuntuinen tieteiskirjallisuuden teos. Koska tapahtumat sijoittuvat Maahan eivätkä kaukaisiin galakseihin, tuo se kaiken lähemmäksi lukijaa. Lähemmäksi meitä. Tässä ei lennellä suurilla aluksilla vaan tutkitaan inhimillisen ymmärryksen varassa sitä, mitä saattaa ehkä olla tuolla jossain tähtien joukossa. Ehkä joku tai jotkut tarkkailevat meitä ja odottavat, että olisimme valmiita. Ehkä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti