tiistai 10. syyskuuta 2019

Ali Shaw: Tyttö joka muuttui lasiksi

Alkuteos: The Girl With Glass Feet (2009)
Kääntäjä: Taina Wallin
Ilmestymisaika: 2011 (ko.painos)
Sivumäärä: 394
Kustantaja: Atena
ISBN: 978-951-796-686-3
Muoto: Sid.
Peukku: q^^
Sopisi lukuhaasteeseen ainakin: 2, 6, 16, 29, 35 ja 36
Lukulistalta: 45

*Nuori valokuvaaja Midas Crook törmää metsässä harhailevaan hauraan oloiseen tyttöön, joka ontuu polulla kainalosauvoineen. Midaksen ja tytön ystävyys alkaa hapuillen: Midas välttelee ihmisiä ja Ida eristäytyy säilyttääkseen salaisuutensa. Kun Midas saa selville, että Idan jalat ovat paksua läpinäkyvää lasia, heidän välilleen syntynyt varovainen luottamus uhkaa särkyä.

Salaisuuden paljastuminen sysää tapahtumat liikkeelle: Midas haluaa pelastaa Idan, mutta lasittumisen syytä ei tunneta eikä parannuskeinoa ole. Idan ja Midaksen rakastuminen on yhtä väistämätön kuin Idan muuttuminen lasiksi, ja kumpikin tietää, että aika käy vähiin.

Tyttö joka muuttui lasiksi on tummasävyinen ja kieleltään vivahteikas aikuisten satu toivosta ja kohtalon vääjäämättömyydestä. Todellisuus ja fantasia kietoutuvat teoksessa yhteen huikealla tavalla ja saavat aikaan omaperäisen, haikean rakkaustarinan, jonka ei toivoisi loppuvan ihan vielä.*Tyttö joka muuttui lasiksi on todellakin omalaatuinen aikuisten satu. Sen maailma on kiehtova sekoitus totta ja tarua. Ihmiset elävät pienellä ja erikoisella saarella, jossa elää vaikka millaisia kummallisia otuksia. Se on maailma, jossa ei ole outoa muuttua lasiksi tai omistaa lasisydän… Samalla se on tarina ihmisistä ja sukupolvien välisistä eroista ja mahdollisista virheistä, joita ihminen voi tehdä rakkauden nimissä.

Lukijalle Idan ja Midaksen tarina aukeaa vähitellen. Samoin kuin heidän menneisyytensä ja muutaman muunkin ihmisen menneisyydet. Pienellä saarella, suljetussa yhteisössä, kaikki liittyy kuitenkin eräällä tapaa kaikkeen ja toisiinsa. Menneisyyttä ei pääse pakoon, eikä kohtaloon voi aina vaikuttaa vaikka kuinka haluaisi. Joskus asiat on vain hyväksyttävä.

Pidän kirjan ideasta. Sen sijaan toteutus ei ollut aivan mieleeni. Asiat esitetään toisinaan epäselvästi ja piilotellen. Monet eri ajat pinoutuvat päällekkäin ja eri henkilöistä tuntuu saavan erilaisen kuvan aina ajan vaihtuessa. Tästäkin huolimatta Tyttö joka muuttui lasiksi oli lopulta ihan mukiinmenevä lukukokemus.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti