sunnuntai 15. syyskuuta 2019

Chinua Achebe: Kaikki hajoaa

Alkuteos: Things Fall Apart (1958)
Kääntäjä: Heikki Salojärvi
Ilmestymisaika: 2014 (ko.painos)
Sivumäärä: 239
Kustantaja: Basam Books
ISBN: 978-952-260-210-7
Muoto: Sid.
Peukku: q^^
Sopisi lukuhaasteeseen ainakin: 1, 10, 15, 29 ja 50
Lukulistalta: 46

*Chinua Acheben 189-luvun Nigeriaan sijoittuva moderni klassikkoteos kertoo hienovireisen ironian sävyttämän, näennäisesti yksinkertaisen tarinan igbo-klaanin vahvasta miehestä Okonkwosta, jonka pahimmat viat ovat kiivas luonne ja ylpeys. Valkoisten saavuttua alueelle hänen elämäänsä alkavat hallita hämmennys ja pelko. Siirtomaavallan ja perinteisen klaaniyhteisön törmätessä toisiinsa Okonkwon ja hänen kansansa maailma hajoaa.

Kaikki hajoaa kuvaa afrikkalaisen ihmisen sisäistä elämää ilman eksoottista kaunomaalailua ja menetetyn idyllin kaipuuta. Se on ainutkertaisella tavalla syvästi afrikkalainen, mutta samalla myös osoitus siitä, millaisia ihmisenä olemisen perusehdot ovat kaikkina aikoina ja kaikkialla.

Vuonna 1958 ilmestynyt Kaikki hajoaa on Afrikan englanninkielisen kirjallisuuden kulmakiviä. Sitä pidetään yhtenä parhaimmista afrikkalaisista romaaneista, ja Time-lehti valitsi sen safan parhaan 1900-luvulla ilmestyneen englanninkielisen romaanin joukkoon.*



Kaikki hajoaa menee kirjoissa siihen ryhmään, etten ole varma pidinkö siitä vai en. Kirja on kirjoitettu oikein luettavasti. Teksti nappaa mukaansa ja kerronta sujuu. Silti olo jäi lukiessa jotenkin vaillinaiseksi. Ehkä se johtuu siitä, että kirja kuvaa aikaa ja kulttuuria, jotka ovat itselleni hyvin vieraita. Minun oli vaikea samaistua igbojen kulttuuriin ja tapoihin. Ne tuntuivat niin uskomattomilta. Kaikki vanhat perinteet ja uskomukset, kuinka riidat sovitetaan ja mitä kuuluu tehdä jos perheeseen syntyy kaksoset... 

Kiintoisa ja persoonallinen kuvaus vanhasta perinteestä, jonka katoamisessa valkoinen mies ja lähetyssaarnaajat ovat olleet osallisina. Hienoa, että edes osa on tallentunut kirjallisena muisteluna jälkipolville.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti