lauantai 28. syyskuuta 2019

Isaac Asimov: Säätiö ja Imperiumi

Alkuteos: Foundation and Empire (1986)
Kääntäjä: Tuulikki Lahti
Ilmestymisaika: 2010 (ko.painos)
Sivumäärä: 286
Kustantaja: WSOY
ISBN: 978-951-0-36300-3
Muoto: Nid.
Sarjamerkintä: Säätiö #2
Peukku: q^^
Sopisi lukuhaasteeseen ainakin: 2, 11, 16, 18 ja 35
Lukulistalta: 50

*Säätiö-trilogia on Isaac Asimovin (1920-1992), tieteiskirjaillisuuden taiturimaisimpiin kuuluvan tekijän pääteos; oudoille planeetoille sijoitettu mahtava visio ihmiskunnan tulevaiduusesta. Sarjan toisessa osassa psykohistorioitsija Hari Seldonin perustamasta Säätiöstä on kahden vuosisadan kuluessa tullut Linnunradan voimakkain valtio. Miljoonia maailmoja käsittävä Imperiumin galaktinen keisarikunta on luhistumaisillaan, sillä Säätiön ja Imperiumin keskinäiset suhteet ovat sangen sekavat ja sotaisat. Ennen pitkää Säätiötä uhkaa kuolevan Imperiumin viimeinen…*



Alkuperäisen trilogian toinen osa on tyyliltään erilainen kuin ensimmäinen. Nyt ei loikita eteenpäin vuosikymmenten tahdissa vaan tapahtumia seurataan paljon pienemmällä aikavälillä. Tähän aikaan mahtuu kuitenkin tapahtumia melkoisesti, sillä Seldonin laatima ennuste maailmankaikkeuden kohtalosta vaikuttaisi olevan menossa pieleen… Mystinen Muuli sotkee kuvioita ja jopa mahtava Säätiö joutuu pulaan. Pienet yksittäiset ihmiset joutuvat keskelle suuria tapahtumia ja joutuvat toimimaan joskus pakon edessä. Kuinka käy Seldonin suunnitelman? Onko Säätiön loppu jo tullut?

Nopealukuista tekstiä edelleen. Minusta on mukava lueskella Asimovin kerronnallista tyyliä. Joskin henkilöhahmot jäävät todella pintapuolisiksi.Trilogian suurinta antia tuntuukin olevan mielikuvituksekas matka kaukaiseen tulevaisuuteen ja ihmiskunnan uudelleenrakentamiseen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti