lauantai 21. syyskuuta 2019

Jane Austen: Kasvattitytön tarina

Alkuteos: Mansfield Park (1814)
Kääntäjä: A. R. Koskimies
Ilmestymisaika: 2014 (ko.painos)
Sivumäärä: 480
Kustantaja: Karisto
ISBN: 978-951-23-4119-1
Muoto: Sid.
Peukku: q^^
Sopisi lukuhaasteeseen ainakin: 1, 2, 6, 11, 12 ja 18
Lukulistalta: 48

*Monilapsisen perheen tytär Fanny pääsee varakkaan tätinä perheeseen kasvatiksi, ja eloisan sekkuparven keskellä tytölle aukeaa uusi maailma. Jane Austen kuvaa Kasvattitytön tarinassa tyylilleen uskollisesti perheen elämää, nuoren tytön kasvua ja englantilaista maalaisseurapiiriä lempeän ironisella tavalla.

Jane Austen on Englannin rakastetuimpia klassikkokirjailijoita: naisellinen, viisas ja säkenöivä aivan kuin kirjojensa sankarittaret.*



Siitä on vuosia kun luin Austenia viimeeksi. Muistan pitäneeni kovin Ylpeydestä ja ennakkoluulosta ja Järjestä ja tunteista. Sen sijaan Emma ärsytti minua sen verran, että vieraannuin kirjailijasta. Nyt oli ehkä jo aika antaa uusi mahdollisuus kirjailijalle ja hänen klassikolleen.

Kasvattitytön tarina ei napannut minuun. Se on minun makuuni liian jaaritteleva ja pitkäpiimäinen. Se tuntuu keskittyvän epäolennaiseen eivätkä henkilöhahmotkaan olleet minun mieleeni. Se antaa kuitenkin hyvän kuvan oman aikansa elämästä ja kuvaa elävästi heidän arkeaan. Se on herkkä ja hitaasti kehittyvä rakkauskertomus, jonka lopputuloksen lukija tietää jo heti ensimetreiltä mutta joutuu silti pohtimaan miten siihen päädytään.

Hidas, rauhallinen ja jotenkin seesteinen lukukokemus. Klassikkojen ja rauhan ystäville.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti