sunnuntai 29. syyskuuta 2019

Helena Waris: Linnunsitoja

Alkuteos: Linnunsitoja (2017)
Ilmestymisaika: 2017 (ko.painos)
Sivumäärä: 170
Kustantaja: Otava
ISBN: 978-951-1-31767-8
Muoto: e-kirja (EPUB)
Sarjamerkintä: Konetrilogia #1
Peukku:  ^^b
Sopisi lukuhaasteeseen ainakin: 2, 13, 16, 18 ja 22
Lukulistalta: 51


*Nerokkaasti punottu mysteeri maailmasta, jota kaikkitietävät Koneet hallitsevat ja jossa vapaus on hauraiden linnunsiipien varassa.


“Näihin lintuihin sidotuissa viesteissä me olemme Koneitten saavuttamattomissa. Se tekee meistäkin vapaita.”


Helikopteri vie Zemin keskelle merta, majakkasaarelle, jonne Valtion, Kuilujen ja Koneiden valvovat silmät eivät yllä. Saari on vastarintaliikkeen tukikohta, eikä kenenkään ole pakko kertoa, miksi on siellä tai mistä on tullut. Majakan huipulla on kyyhkyslakka. Kyyhkyt kuljettavat viestejä meren yli, ne ovat ainoa viestintäkeino, jota Kone ei hallinnoi. Vain lintujen avulla vastarintaliike pysyy elossa.*




Linnunsitojan maailma on kiehtovan karu. Ihmiset ovat rekisterissä, Kone määrää heidän paikkansa elämässä. Kaikkea tarkkaillaan. Meille tuttua teknologiaa on, mutta osa on unohtunut ja jotain uutta on tullut tilalle. Suurin osa ihmisistä elää Kuiluissa, piilossa taivasta ja ulkopuolista maailmaa. Kaikki tuntuu olevan säädeltyä. Kukin koettaa selvitä miten parhaiten näkee…


Waris heittää lukijan keskelle tapahtumia. Zemi on pakenemassa. Vasta vähitellen selviää oikeastaan se, että miksi ja ketä. Samoin käy myös Zemin menneisyyden. Hitaasti lukija oppii tästä nuoresta naisesta enemmän. Samoin kuin koko maailmasta ja sen tilanteesta. Ja kuten Zemikin, myös lukija alkaa nähdä maailmaa erilailla kuin mitä aiemmin.


Kirja on kirjoitettu Warikselle tyypillisellä rennolla otteella. Se on nopeasti luettavaa ja vauhdikasta. Vaikka kirjan aiheet ovat tärkeitä ja syvällisiäkin, niitä käsitellään aavistuksen keveämmällä otteella. Ne otetaan kyllä vakavasti, muttei mitenkään alleviivaavasti. Politiikka ei häiritse lukukokemusta. Tekstistä ja kirjan tapahtumista nauttii. Ja samalla jännittää miten Zemille ja hänen ystävilleen käy.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti